Videospeler inladen...

VRT schrapt gokreclame, hoognodig vindt verslavingsexperte: "1 tot 3 procent volwassenen is probleemgokker"

Vanaf januari bouwt de VRT reclame voor kansspelen drastisch af op al haar platformen. "Een goede eerste stap", zegt verslavingsexperte Kathleen Peleman in "Laat", maar er is nog veel werk aan de winkel. "We vrezen dat de advertentiemiddelen gewoon gaan verschuiven. De gokindustrie zoekt een uitweg." Intussen lijken steeds meer mensen verslaafd te raken en maakt onze smartphone gokken steeds makkelijker en verleidelijker.

Wie informatie wil over verslavingen of een luisterend oor zoekt, kan bellen naar 078/ 15 10 20 of online chatten via de site druglijn. be. 

Vanaf volgend jaar zullen gokbedrijven minder reclame kunnen maken op de platformen van de VRT. Vanaf januari wordt reclame voor kansspelen er drastisch afgebouwd en tegen 2025 zou er bijna geen reclame meer te zien mogen zijn op de openbare omroep. In plaats daarvan zal er aandacht zijn voor sensibilisering over gokken. 

Hoofd van het expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) Kathleen Peleman vindt de maatregel een eerste stap in de goede richting, want de gokproblematiek in ons land is net als in de rest van Europa erg groot. "Het is moeilijk om te meten, maar in Europa zeggen we dat één tot drie procent van de volwassen bevolking een probleemgokker is." 

Iedereen heeft eigenlijk zijn eigen gokautomaat in zijn broekzak

Kathleen Peleman, Directeur Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

Peleman heeft het gevoel dat gokverslavingen een groeiend probleem zijn, ook al is het heel moeilijk om dat gevoel met cijfers te staven omdat verslavingen vaak verborgen blijven voor de buitenwereld. "We weten dat de omzet van gokbedrijven stijgt en we weten dat er binnen de kansspelen een verschuiving is naar het online-gebeuren", vertelt ze.  Dat laatste brengt extra gevaar met zich mee. "Online gokken heeft een aantal typische risico's, zeker nu iedereen een smartphone heeft. Iedereen heeft eigenlijk zijn eigen gokautomaat in zijn broekzak. Het kan veel beter verborgen worden en er is veel minder sociale controle." 

Hoe groot is het gokprobleem in ons land en wanneer ben je een probleemgokker? Verslavingsexperte Kathleen Peleman legt het uit:

Videospeler inladen...

Wie kampt met een gokverslaving, kan daar verregaande gevolgen van ondervinden. "Het neemt je leven over", vertelt Peleman. "Probleemgokkers hebben veel meer last van angstproblemen, slaapproblemen, maag- en darmproblemen en mentale problemen. Een gokproblematiek is vaak ook gekoppeld aan alcoholmisbruik en een drugproblematiek."

Heel veel mensen met een gokverslaving hebben ook problemen met hun partner, vrienden en familie. "Door al het liegen, de schulden, dat spreekt voor zich", aldus Peleman. 

Probleemgokkers hebben veel meer last van angstproblemen, slaapproblemen, maag- en darmproblemen en mentale problemen

Kathleen Peleman, Directeur Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

Reclame voor gokken maakt het leven van gokverslaafden extra moeilijk. "Gokreclame normaliseert het gokken. Je ziet de reclame overal en je krijgt het gevoel dat gokken erbij hoort", weet Peleman. "Gokreclame zet ook aan tot gokken en mensen die al met een verslaving worstelen, zijn overgevoelig aan al die prikkels. Reclame zet een proces in de hersenen aan de gang, waardoor ze heel snel opnieuw gaan willen gokken."

Met welke problemen worstelen gokverslaafden in hun dagelijks leven? Verslavingsexperte Kathleen Peleman legt uit:

Videospeler inladen...

Dat de VRT beslist heeft om gokreclame stapsgewijs tot een minimum te beperken, vindt Peleman een goede eerste stap in de strijd tegen gokverslavingen. "Dat is een heel sterke ambitie die daaruit spreekt." 

Al mag het voor Peleman toch nog wat meer zijn. "Wat we willen is maatschappelijke impact. We willen een bescherming van de kwetsbare spelers en we vrezen dat de advertentiemiddelen nu gewoon gaan verschuiven. De gokindustrie gaat een uitweg zoeken en er zijn nog genoeg manieren: affiches in de openbare ruimte, spotjes op sociale media, product placement en andere televisiekanalen."

De gokindustrie gaat een uitweg zoeken

Kathleen Peleman, Directeur Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

Peleman hoopt dan ook op een krachtig signaal van de federale overheid. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat hij alle vormen van gokreclame en de leeftijdsgrens voor gokken wil herbekijken, maar concrete voorstellen heeft hij nog niet. 

Wat is er echt nodig om het aantal gokverslavingen te laten dalen? Verslavingsexperte Kathleen Peleman legt uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen