Wallonië voert uitbreiding van coronapas in vanaf 1 november

In Wallonië wordt de uitbreiding van het Covid Safe Ticket of coronapas ingevoerd vanaf 1 november. Dat deelt de Waalse regering mee. Het ontwerpdecreet wordt in de komende dagen voorgelegd aan het parlement. Aanvankelijk had de regering-Di Rupo gemikt op een uitbreiding van de coronapas vanaf midden oktober, maar die timing is onhaalbaar gebleken.

Het gaat om dezelfde uitbreiding als die in het Brussels Gewest. Daar wordt de maatregel vanaf morgen ingevoerd.

De coronapas zal nodig zijn in dancings en discotheken, horecazaken, sport- en fitnesscentra, op beurzen of congressen met meer dan 50 personen binnen (meer dan 200 mensen buiten), in feestzalen, ziekenhuizen, woonzorgcentra en op evenementen met minstens 50 personen binnen (200 buiten).

Voor het openbaar vervoer is de coronapas niet nodig, en evenmin voor openbare diensten, scholen, winkels of winkelcentra, de werkplek of op betogingen die toegelaten zijn door de lokale autoriteiten.

Met het Covid Safe Ticket kan iemand aantonen dat hij volledig gevaccineerd is, recent negatief getest is of een herstelcertificaat heeft. Iedereen vanaf 16 jaar zal het CST moeten gebruiken. Voor ziekenhuizen, woonzorgcentra, residentiële zorginstellingen met kwetsbare personen en massa-evenementen ligt de grens op 12 jaar.  

Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete van 50 tot 500 euro. Voor eigenaars of uitbaters van een zaak of organisatoren van een evenement kan dat oplopen tot 2.500 euro.

Meest gelezen