Wat moet je weten over de "Slag om de Schelde"?

Vanaf vrijdag kan je op Netflix de Nederlandse oorlogsfilm "De Slag om de Schelde" bekijken. De film gaat over een vergeten episode in de Tweede Wereldoorlog met als inzet de haven van Antwerpen. Tv-maker Arnout Hauben gaf meer uitleg over die vergeten slag op Radio 2 Antwerpen.

Vrijdag lanceert Netflix de Nederlandse oorlogsfilm "Slag om de Schelde". Ook wel the forgotten battle ofwel de vergeten veldslag genoemd. Tussen oktober en november 1944 sneuvelden ruim 20.000 mensen in de gevechten om de controle van de Antwerpse haven. "De landing in Normandië was een paar maanden daarvoor gebeurd, en de Antwerpse haven zelf was al in handen van de geallieerden. De Duitsers wilden Antwerpen echter niet zomaar verloren laten gaan", vertelt tv-maker Arnout Hauben op Radio 2 Antwerpen.

Dankzij Hollywood kennen we D-Day en het Ardennenoffensief, maar ook onze eigen oorlogsverhalen verdienen prachtfilms

Arnout Hauben

"De nazi's hadden zich in het noorden van ons land en in Nederland teruggetrokken achter de dijken en kanalen", gaat Hauben verder. "Ze wilden vermijden dat de geallieerden hun schepen en materieel tot in Antwerpen kregen. Dan zou de weg naar Berlijn namelijk helemaal openliggen. Wat volgde was echt een gruwelijke strijd waar we te weinig over horen."

Hollywood aan de Schelde

Hauben maakte zelf kennis met de Slag om de Schelde tijdens zijn televisieprogramma "Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen". "Ik heb de laatste getuigen daarvan gesproken. Dat zijn soms nog trauma's tot op de dag van vandaag. Iedereen kent D-Day of het Ardennenoffensief omdat daar Amerikaanse films en series over zijn. Maar ook ons eigen oorlogsverleden moeten we levend houden. Daarom juich ik een prachtproductie als "De Slag om de Schelde" enorm toe", zegt Hauben.

'Onze Maurice' doodgeschoten

De Slag om de Schelde is ook in de familiegeschiedenis van Arnout Hauben een zwarte bladzijde. "De broer van mijn grootvader is daar als jonge soldaat gesneuveld. Hij was amper 21 en voorbestemd om beenhouwer te worden. Tijdens de verdediging van de haven is "onze Maurice" in Wilmarsdonk neergeschoten door de Duitsers." 

"De Slag om de Schelde" is vanaf 15 oktober te bekijken op Netflix. Geïnteresseerden kunnen vanavond de trailer van de film twee keer per uur geprojecteerd zien op een scherm in het water, in de dokken naast het MAS. 

Meest gelezen