Wellense burgemeester wil referendum over fusie: "Iedereen gaf z'n mening al, nu is het aan de burgers"

Els Robeyns (Vooruit), burgemeester van Wellen, wil een referendum op poten zetten met de vraag: moet Wellen fusioneren met een andere gemeente of niet? Dat schrijft Het Belang van Limburg. Zo wil Robeyns de fusiediscussie, die in de gemeente al lang aansleept, voor eens en altijd beëindigen. 

"Het onderwerp leeft al maanden in onze gemeente. Ik denk dat zowat alles en iedereen al iets gezegd heeft over een fusie, nu is het aan de burgers." Zo verklaart Els Robeyns haar vraag om een referendum. Volgende week vrijdag roept de Wellense burgemeester een extra gemeenteraad bij elkaar, om het referendum in gang te steken. Zelf heeft Robeyns zich echter al enkele keren duidelijk tégen een fusie uitgesproken. "Ik heb inderdaad mijn eigen standpunt, maar dat doet niet ter zake. Het lot van Wellen moet in handen liggen van de Wellenaren." 

Ik ben weggetrokken uit Zolder toen zij gefuseerd zijn met Heusden. Wellen moet Wellen blijven.

Wellenaar Patrick

"We moeten absoluut fusioneren met een andere gemeente", reageert bewoner Stijn met overtuiging. Dorpsgenoot Anita is dan weer minder zeker, maar is alvast tevreden met het referendum. "Ik vind het vooral belangrijk dat de Wellenaren betrokken worden." Patrick, die al 30 jaar in Wellen woont, is geen fan van het idee van een fusie. "Ik ben weggetrokken uit Zolder toen die gemeente fuseerde met Heusden. Dat beviel me toen niet echt. Ook nu niet: Wellen moet Wellen blijven, een gezellig dorp."

Als uit het referendum een 'ja' komt voor een fusie, is de vraag voor welke gemeente Wellen gaat. De relatie met burgemeester van Alken, Marc Penxten (N-VA), is na heel wat commotie over een stukje grondgebied nogal verzuurd. Kortessem kijkt op dit moment dan weer richting Diepenbeek om een mogelijke fusie te onderzoeken. "We moeten niet vooruit lopen op de feiten, maar als dat uit het referendum komt, dan moeten we de uitslag respecteren en de fusiegesprekken aangaan", benadrukt de Wellense burgemeester Robeyns. 

Meest gelezen