De Zalmhaven I is met 215 meter de hoogste toren van het hoogbouwproject.
Belga

Zalmhaventoren in Rotterdam kroont zich met 215 meter tot hoogste woontoren in Benelux

De Zalmhaventoren in de Nederlandse stad Rotterdam is sinds vandaag de hoogste woontoren van de Benelux. Drie jaar na de start van de werken bereiken de bouwers nu het hoogste punt: 215 meter. Vanaf januari zullen de eerste bewoners hun intrek nemen in het hoogste prefabgebouw ter wereld.

Het gebouw telt drie torens die met elkaar verbonden zijn: twee van 70 meter hoog en een van 215 meter. In totaal telt het complex ruim 450 huur- en koopwoningen. Op de bovenverdieping van de Zalmtoren komt een restaurant en een  panoramisch uitkijkpunt op 185 meter hoogte dat voor iedereen toegankelijk is.

Een foto vanop het hoogste punt van de Zalmhaventoren.
Belga

De eerste bewoners van een van de twee lagere gebouwen namen inmiddels hun intrek. Vanaf januari 2022 worden de woningen in de hoogste toren opgeleverd. Van de ruim 250 koopwoningen zijn er nog slechts drie beschikbaar. Er blijven wel nog tientallen woningen over voor potentiële huurders. "De verkoop verloopt beter dan verwacht," zegt projectontwikkelaar Michelle Corbeau van bureau AM.

Hoogste prefabgebouw ter wereld

De ontwikkeling van de toren begon in 2013. De eerste steen werd vijf jaar later gelegd. Voor de fundering van de hoogste toren werden 165 betonnen palen van 63 meter de grond ingeboord. "De Zalmhaventoren is het hoogste prefabgebouw ter wereld. Alle onderdelen van het complex, met uitzondering van het gestorte beton, zijn elders in elkaar gezet. Daarna werden ze vervoerd naar de Zalmhaven en daar geassembleerd", vertelt Edwin van Leeuwen, ontwikkelingsmanager van Amvest.

Aangezien de werken vandaag letterlijk hun hoogtepunt bereiken, mogen de Rotterdammers dat meebeleven vanop de eerste rij. Zowel vanavond als morgen zal er een lichtshow plaatsvinden, telkens tussen 20u en 23u. Het spektakel zal zich rond de hoogste toren afspelen.

Meest gelezen