AFP or licensors

Tientallen doden bij nieuwe aanslag tijdens vrijdaggebed in sjiitische moskee in Afghanistan

In Afghanistan is opnieuw een aanslag gepleegd in een sjiitische moskee. Deze keer in de zuidelijke stad Kandahar, waar de taliban sterk staan. Er is sprake van meer dan 30 doden en tientallen gewonden.

De aanslag vond plaats in de Iman Bargah-moskee in Kandahar, tijdens het vrijdaggebed, traditioneel een druk moment met vaak zo'n 500 gelovigen. Volgens medische bronnen kwamen meer dan 30 mensen om het leven. Er zijn ook tientallen gewonden , afhankelijk van de bron meer dan 50 tot meer dan 70.

Wellicht gaat het opnieuw om een zelfmoordaanslag, zoals er de voorbije weken al veel zijn gepleegd. Het Amerikaanse persagentschap AP citeert een ooggetuige die vier "zelfmoordterroristen" de moskee zag binnengaan. Twee van hen lieten volgens hem hun bom ontploffen aan een veiligheidshek, waardoor de twee anderen ongehinderd konden doorlopen en binnenin de moskee hun bommen konden laten ontploffen.

Bekijk enkele beelden van de dodelijke aanslag in Kandahar:

Videospeler inladen...

Nog maar een week geleden vond een soortgelijke aanslag plaats in een moskee in Kunduz, in het noorden van het land. Bij die aanslag vielen 46 doden en meer dan 140 gewonden. Ook deze aanslag was gericht tegen sjiitische gelovigen en werd later opgeëist door de Afghaanse tak van de terreurgroep IS.

Terreurgroep IS - bestaande uit soennitische moslims - beschouwt sjiitische moslims als afvalligen en pleegt geregeld aanslagen tegen hen. Maar IS pleegt ook aanslagen tegen de taliban. De radicaal-islamistische beweging nam midden augustus de macht over in Afghanistan. Ondanks een gelijkaardige radicale visie op de islam en het feit dat ze beide soennitische moslims zijn, zijn IS en de taliban toch rivalen.

De taliban lieten na de aanslag in Kunduz verstaan dat ze "bereid zijn om ook de veiligheid van onze sjiitische broeders te verzekeren". Tijdens hun eerste regeerperiode eind jaren 90 werd de sjiitische minderheid in Afghanistan zwaar onderdrukt, met name de Hazara-minderheid kreeg het hard te verduren.

Opmerkelijk is dat de aanslag van vandaag in Kandahar is gepleegd, zeg maar het hart van talibanland. Kandahar is de officieuze hoofdstad van de beweging, van waaruit ze tijdens hun eerste regeerperiode het land bestuurden. 

Na hun machtsgreep in augustus beloofden de taliban dat ze rust en orde zouden brengen in het land. Voorlopig lijkt dat niet te lukken, ook niet in de regio waar ze sterk staan.

Docureeks "Afghanistan: the wounded land"
Wie meer wil weten over de recente geschiedenis van Afghanistan, kan momenteel op VRT NU kijken naar de docureeks "Afghanistan: the wounded land". Het laatste decennium van het koninkrijk in de jaren 1960, de staatsgrepen in de jaren 70, de invasie van de Sovjets en de strijd van de moedjahedien daartegen, de opkomst van de taliban, de Amerikaanse invasie na 9/11: het komt allemaal aan bod.

Meest gelezen