Bezorgdheid bij Antwerpse rederijen ondanks goed havenjaar

De haven van Antwerpen doet het na het mindere coronajaar opnieuw erg goed,  maar toch is er vooral bij de rederijen bezorgdheid. Schepen die er aanmeren moeten vaak lang wachten omdat er geen plaats is om aan te meren. Daarom moeten ze regelmatig uitwijken naar andere havens.

Oorzaak van de lange wachttijden is de chaos in de internationale scheepvaart. Er is een grote vraag naar goederen en schepen kunnen niet volgen. Maar er is ook een tekort aan havenarbeiders. "Daardoor geraken schepen niet geladen of gelost", zegt Marc Beerlandt, ceo van rederij MSC.

"Er is een hele grote vraag om schepen snel te lossen maar daar heb je dokwerkers voor nodig. Onze boten moeten gemiddeld 3 à 4 dagen op zee wachten om geladen en gelost te worden.  Daarom dat een stuk van de lading is weggetrokken naar andere havens, om tegemoet te komen aan de snelheid waar we aan moeten voldoen."

Meest gelezen