Foto kringloopwinkel Aalst: Paul en Manu Jouret

Brandkast uit jaren 1920 van 1.100 kilogram zwaar te koop in kringwinkel Aalst

In de Aalsterse kringwinkel Stroom is vanaf morgen een brandkast te koop waar een hele geschiedenis achter zit. De kast van meer dan 100 jaar oud is zo hoog als een gemiddeld persoon en weegt om en bij de 1.100 kilogram. Wat is de geschiedenis van deze brandkast en wie had zoiets nodig?

Vanaf morgen begint de Week van De Kringwinkel. In Aalst krijgen ze per jaar gemiddeld 1.600 ton aan goederen binnen. Vaak zitten daar ongewone stukken bij. Nu staat er iets speciaals: een hoge, zware brandkast. De medewerkers onderzochten de geschiedenis van het stuk. Ilse Top van de kringwinkel: "Die blijkt te komen van een Aalsterse familie die brandkasten verkocht voor mensen met aanzien."

"J. Van den Bergh-Jouret Alost"

"Er staat een logo op de voorkant van de brandkast: J. Van den Bergh-Jouret Alost, een duidelijke verwijzing naar Aalst. We zijn dan op zoek gegaan naar iemand van de familie", vertelt Top. "Paul Jouret, een telg van de familie Van den Bergh, kon ons vertellen dat een voorouder in de jaren 20 een winkel had in 'coffres forts' (letterlijk vertaald: sterke koffers) in de Korte Zoutstraat. Dat was Jacobus of Jaak Van den Bergh."

De man met de donkere snor vooraan is Jaak Van den Bergh, jaren 1920
Foto kringloopwinkel Aalst: Jaak Van den Bergh met donkere snor vooraan

In die tijd was het normaal voor mensen met aanzien of een grote zaak om zo'n brandkast in huis te hebben. "Dat waren handelaars en notabelen die er hun belangrijke papieren en geld in bewaarden. De afmetingen van dit exemplaar doen vermoeden dat de persoon in kwestie, een notaris, er zeer warmpjes bijzat", vertelt Top.

Mankracht en betonblokken

Toen de medewerkers van de kringwinkel de brandkast van meer dan 1.000 kilogram gingen ophalen, ging dat niet zomaar: "Die mensen hadden ons niet gezegd dat die kast zoveel zou wegen. Met 4 man ging dat zelfs niet. Dat ding bleek bijna 1,60 meter hoog te zijn." De brandkast werd uiteindelijk op betonblokken geplaatst en met pure mankracht in de vrachtwagen getild.

De brandkast is nog perfect bruikbaar
Ilse Top, kringwinkel Aalst

De kringwinkel kreeg niet alleen de brandkast mee, maar ook de bijhorende sleutels. "Ieder onderdeel kan opengemaakt worden, en je ziet nog de cijfertjes om een cijfercode mee te vormen. De kast is nog perfect bruikbaar." 

Close-up slot met cijfertjes, bovenaan staan ook de namen van de Aalsterse families
Foto kringloopwinkel Aalst: detail slot

Normaal gezien schenkt de kringwinkel waardevolle geschiedkundige zaken zoals brieven en foto's aan het stadsarchief, maar in dit geval waren die geen vragende partij voor een zwaar voorwerp zoals deze brandkast. "Het is niet zo gemakkelijk om die zomaar ergens te zetten."

250 euro waard aan staal

Vanaf zaterdag staat de kast dus te koop. Om een vraagprijs te bepalen liet de winkel zich leiden door de hoeveelheid staal die in de kast zit: "Die is berekend op een 250 euro. We zouden toch graag dat bedrag ervoor willen krijgen ook. Dat geld wordt onmiddellijk gebruikt voor onze doelstelling: mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt werk geven."

Op deze foto: Paul en Manu Jouret, met de brandkast van hun (over-)grootvader

De winkel in Aalst verkoopt ook nog andere Aalsterse curiosa: een zeldzaam emaille reclamebord van het Aalsterse Zeebergbier "Roosquelle", verschillende boeken, carnavalsmemorabilia en oude glazen. De Week van De Kringwinkel start zaterdag 16 oktober 2021 en duurt nog tot en met 23 oktober.

Meest gelezen