Radio 2

Ieper kan weer ademhalen: na 18 maanden worden coronaregels voor Britse toeristen versoepeld

Het ziet ernaar uit dat de Britten binnenkort weer naar Ieper zullen kunnen komen. Nu moeten ze voor ze ons land binnen kunnen een PCR-test afleggen. Maar die kost in Groot-Brittannië meer dan 200 euro. De expertengroep gaat nu aan de ministers adviseren om die dure PCR-test te vervangen door een goedkopere test.

Het toerisme in Ieper is bijzonder afhankelijk van de Britten. Al sinds het begin van de coronacrisis geraken de Britse toeristen moeilijk tot niet in België. "Tot nu toe moesten de Britten nog een PCR-test doen, ook al waren ze volledig gevaccineerd", gaat Melissa Depraetere, fractieleider van het federaal parlement voor Vooruit, van start. "Zo'n PCR-test kost in Groot-Brittannië meer dan 200 euro en dat houdt hen uiteraard tegen om naar hier te komen. Dat betekent een groot verlies voor de toeristische sector hier."

Wapenstilstand herdenken

Stefaan Vanderstraete heeft als uitbater van Menin Gate Accommodation for Groups, een aantal verblijven waar heel veel Britten naartoe komen. "Vandaag kregen we goed nieuws te horen", zegt hij. "De versoepeling betekent dat de Britten hier weer binnenkort aan onze deur zullen staan. Ik zeg het luid en duidelijk: 11 november is terug van ons en de Britten. We gaan samen Wapenstilstand kunnen herdenken."

Eind oktober zou de versoepeling ingaan. De Britse jongeren, die moeten nog even wachten. Want in Groot-Brittannië kregen de jongeren maar 1 Pfizer-vaccin, terwijl de Belgische jongeren er 2 moeten hebben. Wanneer ook zij welkom zullen zijn, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen