AFP or licensors

Capaciteit van windmolens op zee zal verdrievoudigen: "Ons land is bij koplopers van productie windenergie"

De windmolenparken in de Belgische Noordzee moeten tegen 2030 drie keer meer stroom produceren dan nu. Daarvoor zal de geplande windmolenzone op zee - de Prinses Elisabethzone - uitgebreid worden. Naast grotere en krachtigere windmolens, komt er ook een energie-eiland in de Noordzee. 

Momenteel bedraagt de capaciteit van onze windmolens op zee in de eerste zone 2,2 gigawatt (GW). Aangezien die zone is volgebouwd, werd twee jaar geleden al een plan goedgekeurd voor een tweede zone, de Prinses Elisabethzone.

De windturbines op de Noordzee worden alsmaar groter:

Videospeler inladen...

De nieuwe zone in de Belgische Noordzee zal ervoor zorgen dat de windmolenparken tegen 2030 tot drie keer meer stroom kunnen produceren dan nu. Eerder was aangekondigd dat de tweede zone een capaciteit van 2 GW extra zou maken. Vandaag hebben minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aangekondigd dat die capaciteit zal worden opgetrokken tot 3,5 GW. De totale capaciteit van windenergie op zee zal zo stijgen naar 5,8 GW.

Koploper

Ons land is nu al een van de koplopers in de productie van elektriciteit op zee. "We hebben een kustlijn van 67 kilometer en zijn toch het vijfde land ter wereld met het meeste windenergie. Het land met het meeste windenergie is het Verenigd Koninkrijk met een kustlijn van 12.500 kilometer", zegt minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

We hebben een kustlijn van 67 kilometer en zijn toch het vijfde land ter wereld met het meeste windenergie

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

Met grotere en krachtigere windmolens zal de huidige elektriciteitsproductie op de Noordzee erg stijgen, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen): "De verdriedubbeling zorgt ervoor dat elk Belgisch gezin elektriciteit zal kunnen krijgen vanuit de Noordzee. Die 5,8 GW is ongeveer een derde van de totale elektriciteitsvraag die we hebben in ons land." De uitbreiding is mogelijk door het gebruik van nieuwe technologie. 

Zo komt er een energie-eiland van 5 hectare op zee, dat voor een betere aansluiting van elektriciteit van zee naar het vasteland zal zorgen. En ons land gaat experimenteren met zonnepanelen op zee. 

De verdriedubbeling zorgt ervoor dat elk Belgisch gezin elektriciteit zal kunnen krijgen vanuit de Noordzee

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

"Positief signaal voor klimaattop Glasgow"

De Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace,  Inter-Environnement Wallonie, Natuurpunt en WWF België zijn tevreden met de beslissing van de federale regering omtrent de uitbreiding. Het zal ervoor zorgen dat ons land een pak minder CO2 uitstoot.

De natuur- en milieuorganisaties zien het "een positief signaal voor de internationale klimaattop in Glasgow die over twee weken van start gaat". Tegelijkertijd benadrukken ze dat er maatregelen nodig zijn om de impact op het zeemilieu te verkleinen. Een groot deel van de nieuwe windmolenzone ligt in beschermd Natura 2000-gebied. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden van de Europese Unie.

De regering heeft als doel om de windparken op zee met zo weinig mogelijk tot zelfs geen subsidies van de overheid te realiseren. 

Meest gelezen