Moeizame start voor coronapas in Brusselse horeca: "Niemand heeft gezegd dat ik dat moet vragen, ik ga dat niet doen"

Als je in de hoofdstad vanaf vandaag op restaurant of op café gaat moet je je coronapas kunnen voorleggen. Althans in theorie, want in de praktijk zijn veel horeca-uitbaters er nog niet klaar voor. Tegelijk laten verschillende uitbaters ook weten niet van plan te zijn hun klanten grondig te controleren. Sommigen geven zelfs vlakaf toe het Covid Safe Ticket niet te gaan gebruiken. "Iemand betalen die aan de deur alle klanten controleert? Ik ga dat niet doen."

Het Covid Safe Ticket is uitgebreid, omdat het Brussels Gewest achterophinkt wat vaccinatiegraad betreft. Vanaf vandaag wordt het niet alleen meer gevraagd voor discotheken en massa-evenementen maar ook in fitnesscentra, zorginstellingen, ziekenhuizen, cultuurhuizen en dus ook in de horeca.

Sectorfederatie Horeca Brussel vreest niet dat het klanten zal weghouden uit cafés of restaurants. Wel integendeel: "Brussel wordt ermee een veilige regio waar je rustig op restaurant kunt gaan zonder je al te veel zorgen te maken over een al dan niet besmette buur aan de tafel naast je", zegt Marc van Muylders van Horeca Brussel aan VRT NWS.

Maar niet alle Brusselse horeca-uitbaters zijn even enthousiast. Marc Daniëls bijvoorbeeld baat een koffiebar uit op het Rouppeplein. Hij is vanmorgen begonnen met het coronapas en merkt meteen praktische problemen. "Op echt drukke momenten wordt het moeilijk", zegt hij. "We moeten daar extra personeel voor inzetten en dat zijn natuurlijk extra kosten."

Op echt drukke momenten wordt het moeilijk

In café Santana aan de overkant van het plein vallen ze zelfs een beetje uit de lucht als we naar het coronapas vragen. "We gaan er vandaag mee beginnen", zegt barvrouw Caroline Ruslanova ietwat ongemakkelijk. "Ik heb het nog niet gedaan, maar we gaan ermee beginnen." Daarna vraagt ze het aan een klant die het niet bij blijkt te hebben. Een andere klant kan wel een vaccinatiekaart voorleggen, maar weet niet goed waar hij zo'n coronapas kan halen.

De praktische toepassing van het coronapas blijkt toch niet altijd evident, merkte onze ploeg vanmorgen:

Videospeler inladen...

Volgens Santana-uitbater Ana Jovanovic is er veel onduidelijkheid over het Covid Safe Ticket. "Als je op het terras zit heb je het niet nodig, maar als je naar binnen gaat om naar het toilet te gaan heb je wel een coronapas nodig", zegt Jovanovic. "Daarom zijn de mensen wat in de war. Het is niet helemaal serieus."

Bij navraag bij het kabinet van de Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) blijkt dat niet helemaal te kloppen. Wie geen Covid Safe Ticket kan voorleggen mag op een terras zitten en mag ook zonder coronapas naar het toilet op voorwaarde dat die een mondmasker draagt, klinkt het daar.

Niemand heeft me gezegd dat ik zo’n ticket moet vragen

Dat het niet voor alle uitbaters even duidelijk is, horen we ook bij een mannelijke caféuitbater die liever anoniem wenst te blijven. "Officieel weten wij van niets", legt hij uit. "Niemand heeft me gezegd dat ik zo’n ticket moet vragen. Als ik de kranten niet lees of niet naar tv kijk, weet ik van niets." Hij laat wel nog in het midden of hij het helemaal niet gaat gebruiken of gewoon niet al te grondig gaan controleren.

Een -ook anonieme- vrouwelijke caféuitbater benadrukt dat ze niet tegen het concept is, maar het te veel op de leest van de restaurants is geschoeid. "Wij baten een café uit: mensen lopen binnen en buiten om bijvoorbeeld een sigaret te gaan roken", legt ze uit. "Je zou dus iemand aan de deuren moeten zetten om je klanten te controleren. Dat wil zeggen dat ik daarvoor iemand zou moeten betalen. Terwijl we al zoveel afgezien hebben. Ik ga dat echt niet doen."

Tot 2.500 euro boete

Nochtans zijn mogelijke boetes niet min. Bezoekers die zich niet aan de maatregelen houden riskeren tot 500 euro boete. De uitbaters kijken zelfs aan tegen een boete tot 2.500 euro. Brussels minister Maron heeft deze week nog gezegd dat ze de eerstkomende dagen wat door de vingers zullen zien, maar dat er daarna onherroepelijk boetes uitgedeeld zullen worden bij overtredingen.

Alleen is de vraag of de pakkans echt groot is. De handhaving ligt voor een stuk bij de lokale besturen, de 19 Brusselse gemeenten dus. Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de Conferentie van Brusselse burgemeesters zei vanmorgen op Bel RTL dat ze daarvoor de middelen niet hebben.

"Ik kan geen politieman of -vrouw in elk café of snackbar plaatsen", legt De Wolf uit aan VRT NWS. "We gaan links en rechts wel controles doen." De Wolf benadrukt dat de lokale besturen middelen -personeel of financieel- gevraagd hadden van het gewest, "maar het was nee".

De Wolf zat ook in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen