De Columbus stopt zondag definitief met rijden: "Ik kreeg zelfs complimenten van echte buschauffeurs"

Zondag is op Eén de allerlaatste aflevering ooit te zien van “De Columbus". Presentatrice Cath Luyten is de laatste passagier van Wim Lybaert. Na 4 seizoenen wil de televisiemaker een nieuw programma maken. 

Het populaire programma stopt zondag. Wim Lybaert heeft er een dubbel gevoel bij: “Die winterstop zal wel goed doen. Ik zal het uiteraard missen, maar ik geef toe dat het rijden met die bus op soms lastige wegen me ook veel stress gaf”, lacht hij. 

Kunst- en vliegwerk

Diepe ravijnen, korte bochten, smalle tunnels, het zorgde vaak voor spannende televisie met veel West-Vlaamse vloeken. “Dat zal ook in de laatste aflevering zo zijn”, grinnikt Lybaert. “We zijn naar Zwitserland geweest, het is dus weer de moeite. Maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Want in mijn vrije tijd rijd ik daar nooit mee. Ik doe dat enkel tijdens de opnames.” 

Lybaert kreeg zelfs complimenten van professionele buschauffeurs. “Dat deed me erg veel deugd. Een Brusselse chauffeur stuurde me dat hij en zijn collega’s elke keer onder de indruk zijn van mijn rijkunsten.”

De Columbus staat stil

De iconische bus zal in een overdekte hangar staan. “In principe rijd ik daar om de drie maanden eens mee om alles nog eens goed te laten draaien. Dat zal ik blijven doen. Ik zal hem helaas niet zelf kunnen gebruiken met bijvoorbeeld mijn gezin. Het is een grote bus, maar er is eigenlijk maar plaats voor twee personen. Wij zijn met vijf thuis, dus dat zal niet lukken”, zegt hij.

Frisse ideeën

Veel kijkers zullen het jammer vinden dat het programma stopt. “Er zijn zeker ook nog veel bekende Vlamingen die mee op roadtrip willen. Je zou nog tien jaar het programma kunnen maken. Maar vier jaar aan hetzelfde programma werken is lang voor mij. Ik wil gewoon aan iets nieuw beginnen, dat is altijd zo geweest."

Lybaert kan nog niet zeggen wat zijn volgende programma zal zijn. “Het blijft voorlopig bij ideeën. Die hebben is niet zo moeilijk, maar het in een goed concept gieten is dat wel”, besluit hij. 

Meest gelezen