Morgen algemene staking bij supermarktketen Lidl: grote impact op winkels verwacht

De vakbonden bij supermarktketen Lidl hebben opgeroepen tot een algemene staking morgen. De bonden zijn ontevreden over de hoge werkdruk en over het antwoord van de directie daarop. Hoeveel winkels er precies dicht zullen blijven, is nog niet duidelijk. 

Vandaag werd al gestaakt bij Lidl, voor de derde dag op rij. Grosso modo bleef een derde van de in totaal ruim 300 winkels dicht. Directie en vakbonden verwachten dat de impact morgen nog een stuk groter zal zijn. De socialistische bond BBTK heeft zich naar eigen zeggen zelfs georganiseerd op "alle winkels dicht". 

De vakbonden zijn ontevreden over de hoge werkdruk bij Lidl. Volgende week maandag is er een nieuw overleg gepland, in afwachting daarvan hebben de vakbonden gezamelijk opgeroepen tot een algemene staking morgen. De vakbonden bekritiseren het feit dat er nog geen concrete voorstellen zijn. "Er ligt nog niks op tafel, alleen een uitnodiging", klinkt het. "Zolang er niets concreets is, gaan we de acties niet loslaten."

Het zwaartepunt van de sociale acties lag eerder deze week nog in Vlaanderen, maar dat is volgens Lidl-woordvoerster Isabelle Colbrandt de laatste dagen verschoven naar Wallonië. Ook morgen is het mogelijk dat er regionale verschillen zullen zijn qua sluiting winkels.

Of de oproep tot algemene staking veel gehoor zal krijgen is voor Lidl zelf nog onduidelijk, zegt Colbrandt. "Laat ons hopen van niet, we willen maandag echt in dialoog gaan", zegt ze. "We hopen dat de acties minderen en dat we maandag tot een akkoord kunnen komen. We zetten vooral in op overleg." 

Meest gelezen