AFP or licensors

Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt afscheid van België: van koning Filip krijgt ze grootlint in Leopoldsorde

De afscheidnemende Duitse bondskanselier Angela Merkel is vandaag op bezoek in ons land. Ze was uitgenodigd voor de lunch bij koning Filip in het kasteel van Laken, waar ze van hem het grootlint in de Leopoldsorde heeft gekregen. Ze heeft ook premier Alexander De Croo ontmoet, om terug te blikken op de goede betrekkingen tussen Duitsland en ons land de voorbije jaren. Vanavond is ze door De Croo uitgenodigd voor een concert onder leiding van dirigent Dirk Brossé.

De 67-jarige Angela Merkel neemt binnenkort na 16 jaar afscheid van haar kanselierschap, en meteen ook van de politiek. 

Angela Merkel wordt onderscheiden in de Leopoldsorde:

Videospeler inladen...

Ze was bij de Duitse parlementsverkiezingen geen kandidaat om zichzelf op te volgen. De regeringsonderhandelingen zijn volop bezig. Zodra er een nieuwe regering is, is het tijdperk-Merkel in Duitsland dus voorbij.

Vandaag neemt ons land met een officiële ontvangst afscheid van Merkel (al zal ze alvast ook volgende week nog aanwezig zijn voor de Europese top in Brussel). Premier Alexander De Croo wil "de belangrijke rol markeren die Merkel de voorbije 16 jaar heeft vervuld". 

Zo zegt België "auf Wiedersehen" aan Merkel. Beluister hier het verslag van haar bezoek uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Ontvangst met militaire eer

Merkel werd met militaire eer ontvangen op het Egmontpaleis. Daar had ze een gesprek met premier De Croo. In een persconferentie achteraf zeiden Merkel en De Croo dat ze het vooral over hun gemeenschappelijke inspanningen voor het Europese project hadden gehad. 

"Onze beide landen staan voor gelijkaardige uitdagingen," zegt De Croo. "In Duitsland tussen oost en west, in ons land tussen noord en zuid." Hij bedankt Merkel voor haar leiderschap, dat ze volgens hem steeds op een zeer menselijke manier heeft ingevuld. 

Bedankt voor uw leiderschap en uw menselijkheid
Premier Alexander De Croo over Merkel

Ook Merkel heeft lovende woorden voor ons land. "We hebben met interesse jullie regeringsvormingen gevolgd en begrijpen jullie moeilijkheden", repliceert Merkel met een lach. 

De samenwerking met België verliep altijd erg aangenaam, voegt Merkel toe. Over De Croo als premier is Merkel ook erg positief. "Hoewel we niet zo lang hebben mogen samenwerken, is dat steeds erg vlot gegaan."

Merkel zegt vooral trots te zijn dat ze zich tijdens haar kanselierschap voor de Europese Unie heeft kunnen inzetten. "We moeten die pro-Europese koers aanhouden, want voor onze beide landen is de Europese Unie een grote win-win," zegt ze. Merkel is ook bijzonder fier dat ze tijdens haar lange kanselierschap zo veel Europese uitdagingen het hoofd heeft kunnen bieden. "Ondanks de crisissen, zoals in Griekenland, en nu de pandemie, zijn we als Europa bij elkaar gebleven", zegt Merkel.

Lunch met de koning

Vanmiddag was Merkel te gast op het koninklijk paleis in Laken. Daar ontving ze van koning Filip het Grootlint in de Leopoldsorde. Dat is de hoogst mogelijke onderscheiding in ons land, die Merkel krijgt voor haar bijzonder verdienstelijke carrière. 

De ceremonie vond plaats tijdens een officiële lunch, waarbij ook premier De Croo aanwezig was. Merkel zegt heel vereerd te zijn met de onderscheiding.

Koning Filip brengt hulde aan Merkel met een grootlint in de Leopoldsorde.

Meest gelezen