AFP or licensors

Duitse regering zonder CDU stapje dichterbij? Socialisten, liberalen en groenen starten formele coalitiegesprekken

In Duitsland gaan de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Groenen formele coalitiegesprekken opstarten. Als die gesprekken tot een nieuwe regering leiden, zal Duitsland voor het eerst in 16 jaar een regering hebben zonder het christendemocratische CDU/CSU van huidig bondskanselier Angela Merkel. 

De sociaaldemocratische SPD werd bij de verkiezingen van 26 september na 16 jaar CDU/CSU-dominantie de grootste partij in Duitsland. Ook de liberalen van de FDP en de Groenen boekten winst. De alliantie van het christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU was de grote verliezer, maar bleef wel de op één na grootste partij.

Na de verkiezingen werd duidelijk dat de liberalen en groenen de kingmakers in de formatie zouden worden, want zowel de sociaaldemocraten als de christendemocraten maakten duidelijk dat ze met die twee partijen een nieuwe regering wilden vormen.

De liberalen en groenen kozen er daarom eerst voor om met elkaar aan tafel te gaan zitten, temeer omdat beide partijen op verschillende domeinen toch wel tegenovergestelde visies hebben. Daarna startten ze aftastende gesprekken op met de SPD.

Die waren blijkbaar positief, want de drie partijen maken nu bekend dat ze formele coalitiegesprekken zullen voeren. "We zijn ervan overtuigd dat we een ambitieus en duurzaam regeerakkoord kunnen sluiten", lieten ze in een gezamenlijk persbericht weten.

De drie partijen hebben ook een tekst opgesteld die als basis dient voor de coalitiegesprekken. In dat document wordt afgesproken om de investeringen op te voeren, maar tegelijk de grondwettelijke limiet op het vlak van overheidstekorten te respecteren.

Er wordt ook beloofd om de belastingen niet te verhogen. Daarnaast willen de drie partijen het gebruik van steenkool al in 2030 stopzetten, in plaats van in 2038.

De drie partijen zouden nog voor Kerstmis een nieuwe regering willen vormen. Als ze daar in slagen, zal Duitsland voor het eerst in 16 jaar een regering hebben zonder CDU/CSU. De sociaaldemocraat Olaf Scholz wordt dan de nieuwe bondskanselier, de eerste sociaaldemocraat na Gerhard Schröder, die eind 2005 de fakkel doorgaf aan de huidige bondskanselier Angela Merkel.

Meest gelezen