Vlaamse regering schrapt heffingen om energiefactuur te verlagen: maatregel moet elk gezin 43 euro opleveren  

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het verlagen van de elektriciteitsfactuur. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat er 200 miljoen euro aan heffingen uit de factuur worden gehaald. Dat zou volgend jaar voor elk Vlaams gezin gemiddeld een voordeel opleveren van 43 euro. Met daarbij de verlaging van de nettarieven zou dat op 50 euro moeten komen, laat minister Demir weten.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de maatregel 50 euro per jaar zou opleveren. Dat klopt niet. Het gaat om een eenmalige maatregel.

Begin deze week liet Vlaams minister Demir weten dat ze ongeveer 200 miljoen euro wil vinden om de torenhoge energiefacturen naar beneden te halen. Nu is duidelijk hoe de Vlaamse regering dat concreet wil doen.

Het grootste deel komt van de openbare dienstverplichtingen van de netbeheerder, denk aan de straatverlichting. Die kosten zullen eenmalig uit de factuur gehaald worden. Het Energiefonds en de reserves daarvan zullen bijspringen, goed voor ruim 166 miljoen euro. Omdat de federale overheid normaal gezien 21 procent btw aanrekent op openbare dienstverplichtingen verdwijnt daardoor in totaal 201,6 miljoen euro uit de factuur, klinkt het.

De maatregel moet een gemiddeld gezin volgend jaar zo'n 50 euro opleveren: 43 euro plus de - eerder door de Vlaamse Energieregulato VREG doorgevoerde - verlaging van de nettarieven. "We hebben ons vooral gefocust op gezinnen en alleenstaanden en op laagspanning, dat wil zeggen kleinere kmo's, buurtwinkels en cafés. Voor een gemiddeld verbruik komt dat ongeveer neer op een 50 euro", legt minister Demir uit.

Het gaat dus voor alle duidelijk om een eenmalige maatregel, die enkel volgend jaar de factuur zal verlichten, en niet om een verlaging van 50 euro "per jaar". "Maar het werk is niet af. Ik zal met een grotere oefening binnenkort naar de regering gaan", aldus Demir.

"We moeten nog een globalere oefening doen om de factuur structureel te hervormen", zegt Zuhal Demir in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Structureel

De regering schrapt vanaf midden volgend jaar ook structureel een aantal premies die ze nu uitreikt, en die via onze elektriciteitsfactuur betaald worden. Een ervan is de subsidie voor een aardgasaansluiting voor wie een nieuw huis bouwt. Zo'n aansluiting laten leggen zal dus duurder worden. "Daardoor kan de regering vanaf 2023 34 miljoen euro uit de energiefactuur halen", aldus het kabinet-Demir.

Eerder deze week nam ook de federale regering al enkele maatregelen om de energiefactuur te verlichten. Zo wordt onder meer de uitbreiding van het sociaal tarief verlengd en komt er voor mensen die van het sociaal tarief genieten een korting van 80 euro. N-VA, federaal in de oppositie, gaf toen kritiek dat er voor de middenklasse te weinig inzat. Dat werd weerlegd door de federale regering, die er op wees dat het systeem van federale heffingen wordt omgezet naar meer flexibele accijnzen, wat alle huishoudens zo'n 30 euro zou moeten opleveren. 

Meest gelezen