Sloveens premier Janez Jansa.
AFP or licensors

"Handpoppen van Soros": Sloveense premier haalt met complottweet hard uit naar Europarlementsleden

De Sloveense premier Janez Jansa heeft zich de woede op de hals gehaald van zijn Europese collega's met een op z'n zachtst gezegd controversiële tweet. Daarin werden enkele Nederlandse, Duitse en Belgische Europarlementsleden de "handpoppen" genoemd van de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Dat een delegatie van Europarlementsleden de voorbije dagen de persvrijheid in Slovenië onder de loep nam, is daar niet vreemd aan.

"Smakeloze tweet", zo reageerde de ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte gisteravond nog op de (re)tweet die zijn Sloveense tegenhanger Janez Jansa de wereld had ingestuurd. Op een pancarte worden Nederlandse, Duitse en Belgische Europarlementsleden - onder wie Guy Verhofstadt (Open VLD) en Mark Demesmaeker (N-VA) - de "handpoppen" van George Soros genoemd.

Die verwijzing van Jansa naar Soros is een van zijn stokpaardjes. George Soros is een joodse, Hongaars-Amerikaanse miljardair die zijn fortuin vergaarde met beleggingen, maar dat nu inzet om filantropische, pro-democratische, anti-nationalistische en progressieve projecten te financieren. Dat maakt van hem een favoriete schietschijf van populistische nationalisten, eurosceptici en fans van complottheorieën.

Jansa zelf, een prominent figuur binnen de Sloveense Democratische Partij (SDP), kan je omschrijven als "kleurrijk". Doorheen zijn politieke carrière schoof hij op van leninist naar nationalistische populist. In De Standaard werd hij al eens omschreven als een "mini-Orban die twittert als Trump". Qua politieke stijl schurkt hij inderdaad aan tegen zowel de Hongaarse premier als de voormalige Amerikaanse president.

(Lees verder onder de foto)

Jansa (rechts) groet de Hongaarse premier Orbán.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Opmerkelijke timing

Waar die aanvallende tweet naar de Europarlementsleden dan zo plots vandaan kwam? Niet toevallig loopt er dezer dagen een Europese delegatie rond in Slovenië, die onder meer de kritiek op het gebrek aan persvrijheid in het land onderzoekt. De Nederlandse Sophie In 't Veld, lid van de sociaal-liberale partij D66 en ook genoemd in de tweet, leidt die delegatie. 

De timing van de tweet, die intussen is verwijderd van het account van Jansa, is op z'n minst opmerkelijk. Slovenië is momenteel voorzitter van de EU. Van wie die rol opneemt, wordt doorgaans een diplomatieke, bemiddelende opstelling verwacht.

En ja, de tweet zorgde toch even voor reuring. Mark Rutte zou de Sloveense ambassadeur op de hoogte brengen van zijn verontwaardiging, zo liet hij ook op Twitter weten. Jansa liet dat niet over zijn kant gaan. "Verdoe je tijd niet met ambassadeurs en de persvrijheid in Slovenië", antwoordde hij. De Sloveense premier verwees daarop naar de moord op de Nederlandse gerechtsjournalist Peter R. de Vries: "Bescherm, samen met Sophie in 't Veld, liever je journalisten zodat ze niet op straat vermoord worden."

Guy Verhofstadt riep Jansa op "geen antisemitische, antidemocratische en anti-Europese samenzweringstheorieën en leugens te tweeten, die de wereld in gestuurd worden door mensen die gestuurd worden door Poetin". 

De voorzitter van het Europese Parlement, David Sassoli, sprak van "provocaties tegen leden van het Europees Parlement". "Zulke aanvallen raken ook de Europese burgers." Ook op Sassoli reageerde Jansa fors. "Slovenië is geen kolonie", klonk het. Volgens hem houden de Europarlementsleden zich bezig met "politieke intriges" en "uit de lucht gegrepen aantijgingen".

Respect

Europees president Charles Michel mengde zich uiteindelijk ook in de discussie: "Leden van het Europees Parlement moeten vrij van iedere druk hun werk kunnen doen. Wederzijds respect tussen EU-instellingen en in de Europese Raad is de enige weg vooruit", klonk het. 

Michel ontvangt aanstaande donderdag Rutte, Jansa en de leiders van de andere lidstaten op een top in Brussel. Maar opperbest kan je de sfeer momenteel dus niet noemen.

Meest gelezen