AP2010

Zeldzame editie van Harry Potter-boek verkocht voor 32.000 euro door... Harry Potter

Een zeldzame eerste editie van "Harry Potter en de Steen der Wijzen" is in het Verenigd Koninkrijk verkocht voor 27.500 pond, ofwel 32.523 euro. Helemaal bijzonder is het feit dat het boek verkocht werd door, jawel, Harry Potter, een 33-jarige Britse man die toevallig dezelfde naam draagt. De roman is één van slechts 500 exemplaren uit de eerste oplage.

Harry kreeg het boek "Harry Potter en de Steen der Wijzen" van zijn verbijsterde vader in 1997, toen die zich realiseerde dat het boek over een tovenaar ging met dezelfde naam als zijn zoon. "Ik herinner me dat papa na zijn werk door de voordeur stormde, zwaaiend met een boek", vertelt zus Katie Sign aan de Britse openbare omroep BBC. 

"Hij riep: "Je gelooft nooit wat ik heb". Eerst waren we in de war. Had er iemand een boek voor Harry geschreven? Het was de nieuwsgierigheid en het toeval van de naam die ons dat eerste boek deed openslaan, maar de magie van het verhaal is wat ons jarenlang vasthield", voegde ze eraan toe.

Eerste editie van "Harry Potter en de Steen der Wijzen"
Hansons Auctioneers/Cover Images

Magische verkoop

De 33-jarige Harry besloot samen met zijn familie om het boek te verkopen om zijn overleden vader, David, te eren. David overleed in 2017 aan kanker. De roman werd verkocht aan een particuliere Britse koper op een veiling in Derbyshire. Veilingmeester Charles Hanson noemt de verkoop "zeer emotioneel en magisch". "Het toeval is echt uniek", voegt hij er in een gesprek met de BBC aan toe. "Het is een eer om Harry Potter's Harry Potter te mogen verkopen."

Ik kreeg ooit bijna een rode kaart omdat de scheidsrechter niet geloofde dat mijn naam Harry Potter was

Harry Potter

Harry, afkomstig uit Waterlooville in Hampshire, was net 8 jaar toen het eerste boek uit de serie van J.K. Rowlings kaskraker-romans uitkwam. Zodra het boek was uitgekomen, moest hij mensen ervan overtuigen dat Harry Potter zijn echte naam was. "Mensen geloofden me gewoon niet", vertelt hij. "Toen ik nog een jonge voetballer was, dreigde een scheidsrechter met een rode kaart omdat ik zei dat mijn naam Harry Potter was. Toen ik mijn vrouw, Philippa, ontmoette op vakantie in Griekenland, geloofde ze me ook niet."

Achterflap van Harry's boek
Hansons Auctioneers/Cover Images

Het ingebonden exemplaar is één van de slechts 500 exemplaren van de eerste druk. Het boek bevat een aantal drukfouten, waaronder het woord "toverstok", dat 2 keer voorkomt op pagina 53 en het woord "Philosopher's", dat fout gespeld is op de achterflap (zie ook op foto hierboven). 

De "echte" Harry Potter met zijn boek
Hansons Auctioneers/Cover Images

Meest gelezen