Foto copyright Wieze Oktoberfeesten

Het bier, met minder alcohol in dit jaar, zal rijkelijk vloeien op de Oktoberfeesten in Wieze: "We feesten weer volle bak"

De Oktoberfeesten in Wieze, bij Lebbeke, starten deze avond. Het evenement staat gekend om het bier dat rijkelijk vloeit terwijl er gedanst wordt op muziek van artiesten zoals Yves Segers, Eveline Cannoot en Mayke Vanes. Voor de gelegenheid heeft het dorp een uniek "Festbier" gebrouwd met een lager alcoholpercentage. En ze gaan zich niet inhouden in Wieze, in tegenstelling tot het Oktoberfest in München, Duitsland, dat een eerder sobere versie kende dit jaar.

Mayke Vanes is een van de artiesten die er zal optreden. Haar echte naam is Marijke Vanessen, en ze ziet de festiviteiten helemaal zitten: "Het is een feest van de vriendschappen en gewoon gezellig samen zijn. Maar we moeten eerlijk zijn: het is ook wel een beetje een zuipfeest."

Het is een feest van de vriendschap, maar we moeten eerlijk zijn: het is ook wel een beetje een zuipfeest

Marijke Vanessen, alias "Mayke Vanes"

Marijke is zangeres en zingt als Mayke Vanes, ook vanavond: "Ik ga trage liedjes zingen, maar er zitten ook speciallekes tussen zoals "pipers" (met Schotse muziek)." En dat doet ze in de juiste tenue zoals een dirndl, een typisch Duits kleedje. Naast het zingen is ze ook bakkersvrouw. "Het combineren van die twee is soms wat puzzelen. Ik vraag dan vaak of ik vroeger kan beginnen met zingen, zodat ik eerder naar huis kan om de bakkerij te openen."

Bier met laag alcoholpercentage

Voor de gelegenheid heeft Wieze een uniek "Festbier" gebrouwen met een lager alcoholpercentage van 3,5 procent. En het is het enige bier dat geschonken wordt op de feesten. Op de website lezen we: "Dankzij een bier laag in alcohol en vol van smaak, kunnen de bezoekers ten volle genieten van een echte Oktoberfest-beleving." En het bier wordt gedronken in een keramieken pot met het opschrift "POTTEN THUIS" op.

Mensen die willen komen, en toch wat wazig willen worden in het hoofd, kunnen dit jaar met de shuttlebus op en af zodat ze niet zelf moeten rijden. "Er is zelfs plaats voor mobilhomes", zegt Vanes nog. De Wieze Oktoberfeesten starten deze avond tot en met morgenavond  oktober. Het feest vindt plaats in de Oktoberhallen.

Meest gelezen