Vrouw die voormalige burgemeester Vliermaal oplichtte, krijgt gevangenisstraf van 15 maanden

De 46-jarige vrouw die onder meer de rekeningen van voormalige burgemeester van Vliermaal, Jos Werelds, plunderde heeft hiervoor een gevangenisstraf met uitstel van vijftien maanden en een boete van 1.200 euro gekregen. De vrouw verrijkte zichzelf toen de voormalige burgemeester even in het ziekenhuis lag door geld op haar rekening over te zetten en door er met de auto's vandoor te gaan. 

In 2018 verslechterde de gezondheid van de inmiddels overleden Jos Werelds, voormalig burgemeester van Vliermaal (Kortessem), zo erg dat hij enkele maanden in het ziekenhuis belandde. Een vrouw die al meer dan 15 jaar hielp met het invullen van zijn belastingen en ondertussen een vertrouwenspersoon was geworden, maakte van de sitatie handig gebruik. 

Bleef niet bij 1 daad

De vrouw startte met schenkingen opmaken voor haar man voor hun jarenlange dienst. Ze liet Werelds ook een leeg overschrijvingsformulier invullen waardoor ze het telkens kon kopiëren en zo grote bedragen op haar rekening kon overschrijven. Na verloop van tijd kreeg ze zelfs zijn code van de bankkaart in handen en kocht ze haar boodschappen ermee en tankte ze met de kaart. Het kwam zelfs zo ver dat de oud-burgemeester nog maar 500 euro op zijn rekeningen had staan en zijn kluis helemaal werd leeggeroofd door de vrouw. 

Niet enkel financieel zette ze de voormalige burgemeester voor schut, ook regelde ze zijn hele begrafenis en besliste wie wel en niet welkom was op die ceremonie. Ze zette de Land Rover en ook de Corvette van de burgemeester op haar naam, maar dat bleek niet de slimste zet, want familie van de oude burgemeester zag haar rondrijden in een van de auto's en zo kwam de oplichting eindelijk aan het licht. 

Niet ongestraft

Nu, 3 jaar later en 2 jaar na het overlijden van de burgemeester, kent de vrouw haar straf.  Ze krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden met uitstel en een boete van 1.200 euro. Daarbovenop moet ze aan de erfgenamen van Jos Werelds een schadevergoeding van meer dan 39.000 euro betalen. Voor verschillende waardevolle spullen die verdwenen uit de woning van de oud-burgemeester staat ze niet terecht, want er is niet genoeg bewijs om aan te tonen dat ze daar verantwoordelijk voor was. 

Meest gelezen