Foto: gemeente Kalmthout

In de Kalmthoutse Heide komt een nieuwe brandtoren: "Het wordt een echte landmark voor bezoekers"

In de Kalmthoutse Heide is de bouw van een nieuwe brandtoren gestart. "De oude is verouderd en is ook te laag om goed branden te kunnen spotten", vertelt burgemeester Lukas Jacobs op Radio 2 Antwerpen. De nieuwe brandtoren in de Kalmthoutse Heide zou over een half jaar klaar moeten zijn. 

De brandtoren in de Kalmthoutse Heide is aan vervanging toe. De huidige zou te laag zijn om goed branden te kunnen spotten en om goede communicatieverbindingen te kunnen leggen tussen de hulpdiensten in het gebied. De gemeente Kalmthout besliste daarom om een nieuwe brandtoren naast de huidige te bouwen. De oude wordt later nog afgebroken. "De oude toren is al van 1981. Tijd om te vernieuwen dus", vertelt burgemeester Lukas Jacobs op Radio 2 Antwerpen.

De brandtorenwachters zullen dertig meter hoog zitten, zodat ze sneller rookwolken kunnen spotten

De nieuwe toren zal een heel stuk hoger zijn. En er komen ook bezoekersplatformen. "Zo kunnen toeristen genieten van de prachtige natuur hier vanop de toren", aldus de burgemeester. "In eerste instantie staat de toren natuurlijk in voor de veiligheid. De brandtorenwachters komen nu tot boven de dertig meter te zitten. Nu zullen ze sneller rookwolken kunnen spotten en dus ook sneller de brandweer verwittigen."

"Op de toren komt ook een antenne die tot 42 meter hoog zal reiken. Die zal dan zorgen voor betere communicatie tussen brandweer en politie wanneer er onheil is op de Kalmthoutse Heide. Bij de laatste heidebrand in 2011 is gebleken dat er toch nog wat knelpunten waren. Die worden bij deze dus opgelost", zegt de burgemeester.

De werken starten in de week van 25 oktober en in april 2022 zou de toren af moeten zijn. De toren zal 750.000 euro kosten.

Meest gelezen