Betty Matthysen

Inwoners van Vosselaar betalen 118 euro minder voor stroom

De inwoners van de Kempense gemeente Vosselaar betalen elk jaar gemiddeld 118 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit dan bijna alle andere Kempense gemeenten. Dat komt omdat Vosselaar al sinds de jaren 70 bij een West-Vlaamse intercommunale zit, namelijk Fluvius West. "Zij bieden netwerk aan lage tarieven aan, maar we moeten er wel elke twee maanden iemand voor naar Torhout sturen", zegt burgemeester Gilles Bultinck (CD&V).

Een gezin in Vosselaar met een gemiddeld verbruik betaalt elk jaar zo’n 318 euro aan distributienetkosten voor elektriciteit. In bijna alle andere Kempense gemeenten is dat 436 euro. Daarmee betalen de inwoners van Vosselaar, op de gemeente Laakdal na, de laagste distributienettarieven van de provincie Antwerpen voor elektriciteit. 

Beluister hier het gesprek met burgemeester Gilles Bultinck op Radio 2 Antwerpen:

De verklaring voor de lage prijzen vindt zijn oorsprong in de jaren 70. Toen was er nog geen kabelnetwerk in Vosselaar. De toenmalige intercommunale in West-Vlaanderen kon toen een netwerk leveren. Fluvius West garandeerde toen een laag distributietarief en dat is nu, door een combinatie van verschillende factoren, nog altijd hetzelfde. Inwoners in Vosselaar betalen zo'n 118 euro minder voor stroom dan andere Kempische gemeentes. "Historisch zijn we bij het West-Vlaamse Fluvius West beland", vertelt de burgemeester van Vosselaar Gilles Bultinck (CD&V) op Radio 2 Antwerpen.  

Onze inwoners betalen zo'n 118 euro minder voor stroom
Burgemeester Gilles Bultinck (CD&V)

"Wij zijn bij een West-Vlaamse intercommunale terechtgekomen toen in de jaren 70 de kabelaansluiting voor televisie in Vosselaar aangesloten moest worden. Zij konden ons dat netwerk leveren. Zo is Fluvius West uiteindelijk ook voor gas en elektriciteit ook bij ons gekomen. Het scheelt tot 5 cent per kilowattuur ten aanzien van andere distributienetbeheerders voor onze inwoners", aldus de burgemeester.

Een toestroom aan nieuwe inwoners verwacht de burgemeester nu niet. "Die 118 euro compenseert niet genoeg voor de toch wel hoge prijzen voor huizen hier in Vosselaar", vertelt hij.

Meest gelezen