Videospeler inladen...

Goede raad voor je thermostaat: "De inspecteur" geeft 6 tips om die zo energiezuinig mogelijk te gebruiken

Nu de temperaturen buiten dalen, zetten we massaal de verwarming aan. Voor wie een thermostaat heeft, kan dat met een draai aan het wieltje of met een druk op de knop. Met deze tips van "De inspecteur" Sven Pichal verbruik je hierbij zo min mogelijk energie.

BEKIJK - Hoe kan je je thermostaat het beste gebruiken? "De inspecteur" Sven Pichal geeft je enkele tips in deze video:

Videospeler inladen...

1. Controleer de vochtigheid in de ruimte die je verwarmt

Een belangrijke tip die vaak over het hoofd wordt gezien: controleer de vochtigheid in de ruimte die je aan het verwarmen bent. Wanneer de vochtigheidsgraad boven de 60 procent stijgt, duurt het veel langer voor je verwarming op temperatuur is. Een vochtige ruimte verwarmen verbruikt namelijk veel meer energie dan een droge ruimte.

Zet dus elke ochtend even een raam of de achterdeur open - tenminste, als het niet regent - en wacht tot de vochtigheidsgraad gedaald is. Doe dat ook wanneer je je was laat drogen in de woonkamer of in de keuken. Want ook dat maakt je ruimte vochtig en leidt er dus toe dat je verwarming meer moet werken.

Via een vochtigheidsmeter of hygrometer weet je gemakkelijk of een ruimte te vochtig is. In sommige thermostaten zit zo'n meter ingebouwd. Heb je dat niet? Dan kan je er ook eentje apart kopen. Een vochtigheidsmeter kost tussen de 15 en 19 euro.

Sommige mensen doen net het tegenovergestelde en hangen een waterbakje aan hun chauffage tegen té droge lucht. Dat doe je beter niet. Waterbakjes helpen weinig tot niks aan de droogte en zijn bovendien een broeihaard van schimmels en bacteriën die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.

2. Lees de handleiding van je thermostaat

Dit lijkt nogal voor de hand liggend, maar is toch een belangrijk advies. Elke thermostaat is anders en heeft dus ook een eigen, andere handleiding. Het is zeker aan te raden om die eens grondig te lezen. Zo kan je gemakkelijk instellen dat de leefruimte pas tegen de avond begint op te warmen wanneer je overdag uit werken bent. Er bestaan ook weekinstellingen voor wie in ploegen werkt. Ook als je met vakantie bent, kan je de thermostaat aanpassen zodat die niet nodeloos jouw leefruimte verwarmt. 

3. Hang een aparte thermometer

Ook de temperatuur die op de thermostaat staat aangegeven, verschilt nogal eens met de werkelijkheid. Soms geeft de thermostaat bijvoorbeeld 20 graden aan, maar in werkelijkheid kan dat dan eigenlijk maar 18 graden of juist 22 graden zijn. Een aparte thermometer hangen naast je thermostaat, is geen overbodige luxe om te weten hoe warm het in realiteit is.

4. Overweeg thermostatische kranen

Wil je graag een andere temperatuur in de slaapkamers? Dan is het een goed idee om thermostatische kranen te installeren. Zo kan je de temperatuur in elke kamer handmatig aanpassen. Weet wel: als de thermostaat in de woonkamer staat en de temperatuur is daar bereikt, dan gaan de thermostatische kranen ook niet meer werken.

5. Let op bij vloerverwarming

Wie vloerverwarming heeft, volgt nog andere regels. Bij vloerverwarming mag de temperatuur niet onder de 18 graden gaan, ook niet 's nachts. Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het een traag systeem is. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag chape. De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. En dat kost dus ook te veel energie.

6. Wat als je niet thuis bent? En 's nachts?

De meeste mensen stellen de thermostaat in op 21 graden als ze thuis zijn – de comforttemperatuur. De meeste huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je bij afwezigheid gerust de temperatuur kan instellen op 15 graden. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden. Je doet dit wel best enkel wanneer je langer dan twee uur weg bent, want anders kost de heropstart van je ketel te veel energie.

's Nachts kies je best voor een temperatuur van 16 graden.  De kans is tegenwoordig klein dat het huis in één nacht zo veel zal afkoelen, dus de ketel zal wellicht niet aanslaan. Als je bijvoorbeeld in een rijwoning woont, dan verwarm je het huis ook via de buren. Door de temperatuur ’s nachts te verlagen naar 16 graden bespaar je tot 200 euro per jaar.

Meest gelezen