Woordkunstenaar Jee Kast palmt geheimzinnig jeneversteegje in voor honderdste verjaardag stokerij

Speurneuzen (die nog niet te veel jenever op hebben) kunnen dit weekend op zoek gaan naar het Hasseltse jeneversteegje. Het smalle stukje, dat de Zuivelmarkt en de Raamstraat verbindt, wordt het decor van woordkunstenaar Jee Kast. De lettertovenaar schudde speciaal voor de honderdste verjaardag van stokerij Smeets kleurrijke teksten en spreuken uit zijn mouw. “Ook andere artiesten dragen hun steentje bij om dit honderdjarige bestaan te vieren”, vertelt Jee Kast.

Omdat Smeets al een volle eeuw bestaat maakt de stokerij het op deze editie van de Jeneverfeesten, die dit weekend plaatsvinden, extra bont. “Ze pakken uit met een ontdekkingsroute waaraan verschillende kunstenaars hebben meegewerkt”, legt Jee Kast uit. “We lieten ons allemaal inspireren door de geschiedenis van Smeets. Fotografe Elien Jansen maakte bijvoorbeeld 3 prachtige beelden en chocoladehuis BOON creëerde bijpassende chocolaatjes. Ik knutselde een spreuk op basis van oude teksten. Stichter Gerard Smeets werd eigenlijk "Louis van de Bleek" genoemd, omdat hij samen met zijn vrouw een blekerij had in de buurt van de gevangenis van de Martelenlarenlaan. Dat soort anekdotes zijn topmateriaal voor een woordkunstenaar.”

De teksten en spreuken die Jee Kast schreef voor de bijzondere verjaardag vallen te bewonderen in het geheimzinnige jenversteegje. Als je op de Zuivelmarkt staat, moet je op zoek gaan naar een groene loper. Wie het steegje vindt, komt uit bij een bijzondere verrassing." 

Macaber sprookje

Wie nog meer van Jee Kast wil zien tijdens het aankomende weekend kan terecht in de Maastrichterstraat. “Het naslagwerk over jenever is ongelofelijk groot, wat maakt dat ik elk jaar gemakkelijk een nieuwe insteek kan verzinnen. Deze keer schreef ik een macaber maar ludiek sprookje over zeven prinsessen. Wat zij met het thema te maken hebben moet iedereen zelf komen ontdekken.”

Meest gelezen