Karus opent nieuwe familiekamer bij behandeling postnatale depressie

Voortaan kan de partner van een mama met een postnatale depressie samen met de baby overnachten in het Centrum Moeder en Baby in Gent. Karus, de overkoepelende zorginstelling achter het Centrum, heeft daarvoor een speciale familiekamer in gebruik genomen. "Partners kunnen de angst bij de moeder wegnemen", legt coördinator Klaas Bauters uit.

Tien tot twintig procent van de moeders kampt tijdens de zwangerschap en kort na de geboorte met sombere of angstige gedachten die uitmonden in een depressie. Vorig jaar hebben 320 mama’s zich aangemeld bij het Centrum Moeder en Baby van Karus in Sint-Denijs-Westrem. "Van dat aantal zijn er uiteindelijk 108 behandelingen opgestart", duidt Klaas Bauters. "Dat gaat dan om opnames en thuisbehandelingen. Het aantal neemt ieder jaar toe. Dat is onder meer een gevolg van screening tijdens de zwangerschap. Maar uiteindelijk krijgt slechts tien procent van alle vrouwen met die depressies effectief hulp."

Brugfiguur

Tot nu toe werden alleen de moeder en de baby opgenomen in het Centrum Moeder en Baby. De partner mocht op bezoek komen. Nu betrekt het centrum de partner meer bij de zorg. "De familiekamer die we oprichtten was oorspronkelijk een tweepersoonskamer die we ingericht hebben als een kleine studio. Daar staat een tweepersoonsbed, een babybedje, verzorgingstafel en een apart sanitair. We vinden het heel belangrijk dat we een partner of vertrouwenspersoon kunnen inschakelen, zowel voor de baby als voor de moeder. Als het moeilijker gaat tussen de mama en de baby om zich te hechten kan de partner een brug vormen tussen hen. Als de moeder angstiger, verwarder of ongeruster wordt, dan kan de partner helpen om de situatie te stabiliseren." 

Als het moeilijker gaat tussen de mama en de baby om zich te hechten kan de partner een brug vormen tussen hen

Coördinator Klaas Bauters

Dagelijkse evaluatie

Doorgaans kunnen partners enkele dagen in de familiekamer verblijven, al wordt het dagelijks door de begeleiders geëvalueerd. "Het moet immers therapeutisch zinvol zijn dat de partner blijft." Binnenkort zal de kamer voor het eerst door een gezin gebruikt worden. “Al blijft het afwachten wat het effect voor de andere mama’s zal zijn.” 

Wie kampt met psychiatrische problemen kan op een laagdrempelige manier informatie vinden via www.wolkinmijnhoofd.be.

kasto80

Meest gelezen