Kortrijk krijgt het eerste detentiehuis van België, voor mensen met korte straffen en lager risico

Minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD)  bevestigt dat het eerste detentiehuis van ons land in Kortrijk komt. De federale regering trekt 92 miljoen euro uit voor 15 detentiehuizen in België. Het eerste detentiehuis krijgt een plaats in een oud-woonzorgcentrum in Kortrijk. 

Dententiehuizen zijn instellingen waar op kleinere schaal mensen met korte straffen (maximum 3 jaar) en een laag veiligheidsrisico hun straf uitzitten. Uit onderzoek blijkt dat gevangenen hierdoor een pak minder snel hervallen. Van Quickenborne wil uiteindelijk 15 detentiehuizen in België voor maximum 60 gedetineerden per detentiehuis. De eerste komt er dus in Kortrijk. Dat is niet zo verwonderlijk want Van Quickenborne is titelvoerend burgemeester van de stad. 

Detentiehuizen zijn nodig om de toename van gevangenen én de overbevolking in gevangenissen tegen te gaan. Zeker wanneer vanaf 1 december 2021 ook korte straffen onder 3 jaar uitgevoerd worden. 

Detentiehuis dankzij medewerking stadsbestuur

“Het eerste detentiehuis komt er na een goede samenwerking met de Regie der Gebouwen en het Kortrijkse stadsbestuur”, meldt de perstekst die werd verspreid. “Het gebouw is kleinschalig, instapklaar, goed bereikbaar en beschikbaar voor 5 jaar. En er kan samengewerkt worden met de nabijgelegen onderwijsinstellingen in het kader van sociale opleidingen.”  Op 28 oktober komt er een buurtvergadering om het concept toe te lichten. Het detentiehuis zal de deuren openen na nieuwjaar. 

Huurcontract afgebroken

Op dit moment worden de gebouwen van het vroegere WZC Lichtendal gebruikt door de opleiding verpleegkunde van de graduaatsopleiding verpleegkunde Vives. Zij hadden een huurcontract met de stad Kortrijk tot juni 2022. Want de nieuwbouw waar de opleiding zou worden ondergebracht, is pas tegen dan klaar. Nu kreeg de directie te horen dat ze eind 2021 het pand al moeten verlaten. “Dat is sneu, maar blijkbaar onomkeerbaar. We zijn nu al op zoek naar een ander onderkomen om de opleiding verpleegkunde in onder te brengen tot het eind van dit academiejaar”, reageert Nancy Dedeurwaerder. 

Detentiehuis tussen scholen en wijk een goede zaak?

Oppositiepartij CD&V, die de komst van het detentiehuis naar Lichtendal bekend maakte nog voor het kabinet een persbericht rondstuurde,  vraagt zich ondertussen af of dit wel een juiste beslissing is. “Zo pal in een woonwijk en tussen onderwijsinstellingen is misschien niet ideaal voor een gevangenis. Pas op, we vinden het belangrijk dat Kortrijk haar maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt en een detentiehuis opent, maar we stellen ons wel vragen bij de locatie”, zegt persverantwoordelijke Sien Vandevelde. 

Meest gelezen