Antonio Ponte (Flickr.com)

Lokale Referendumpartij wil fusie tussen Landen en Gingelom: "Wij horen beter thuis in Limburg"

De Referendumpartij, een kleine, lokale partij in de stad Landen, wil dat er een volksbevraging komt over een mogelijke fusie met de Limburgse buurgemeente Gingelom. De partij is zelf al overtuigd van zo'n huwelijk over de provinciegrenzen heen: "Landen hoort meer bij Limburg dan bij Vlaams-Brabant."

Het voorstel van de Referendumpartij komt er kort nadat de partij Groen in Diest deze week hetzelfde ballonnetje opliet over een eventuele fusie tussen de Demerstad en Scherpenheuvel-Zichem. "De Vlaamse regering moedigt vrijwillige fusies tussen gemeenten aan door een deel van de schulden over te nemen", legt Reinout Buys (Referendumpartij) uit. "Maar dat moet dan wel voor eind december gebeuren. Voor ons is het duidelijk: Landen moet fuseren met Gingelom en zich bij de provincie Limburg voegen."

Haspengouwse bodem

De Referendumpartij (die geen enkele zetel heeft in de gemeenteraad van Landen red.) stelt voor om een bevraging te organiseren onder de bevolking. "Wij vinden het belangrijk dat inwoners kunnen deelnemen aan het beleid." Buys ziet verschillende redenen om zo'n fusie te laten doorgaan. "Het Landense dialect klinkt sowieso erg Limburgs. Landen heeft een groot station en Gingelom niet. Dus dat zou een mooi pluspunt zijn voor het toerisme in Haspengouw. De bodem hier is ook echt Haspengouws, nu zijn we eerder een aanhangsel van het Hageland."

Meest gelezen