Heel wat Nieuw-Zeelanders spraken hun steun uit voor de verguisde tovenaar.
AP2011

Legendarische Nieuw-Zeelandse "staatstovenaar" krijgt ontslag na reeks vrouwonvriendelijke uitspraken

In Christchurch heeft de officiële tovenaar van Nieuw-Zeeland zijn C4 gekregen. 23 jaar lang was hij het uithangbord van de stad, maar na verschillende vrouwonvriendelijke uitspraken vinden ze het daar welletjes geweest.

De Brit Ian Brackenbury Channell kwam in 1976 aan in Nieuw-Zeeland, waar hij zijn tovenaarskunsten tentoonspreidde op openbare plaatsen. In eerste instantie probeerde de staat hem nog een halt toe te roepen, maar enthousiaste Nieuw-Zeelanders zorgden ervoor dat dat mislukte. 

23 jaar geleden kreeg de tovenaar een contract voorgeschoteld om met zijn tovenaarskunsten mensen warm te maken voor een bezoekje aan de op één na grootste stad van het eiland. Hiervoor kreeg hij jaarlijks iets meer dan 10.000 euro.

De tovenaar bracht ode aan de slachtoffers van de terroristische aanval op een moskee in Christchurch in 2019
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Langzamerhand groeide zijn populariteit ook buiten Christchurch. In 1982 noemde de New Zealand Art Gallery Directors Association hem een levend kunstwerk.

In 1990 raakte toenmalig premier Mike Moore zodanig onder de indruk van Brackenbury dat hij hem aanstelde als officiële “staatstovenaar”. “Ik ben bang dat je tovenaarskunsten niet de hele natie bereiken. Tovenaars als jij kunnen op heel wat vlakken veel meer teweegbrengen dan simpele premiers”, klonk het toen. 

Provocerende uitspraken

Hoewel de magiër door velen geliefd was, kwam hij ook geregeld in opspraak. Toen hij in april dit jaar te gast was in de comedyshow “New Zealand Today”, meende Brackenbury dat vrouwen hun sluwheid gebruiken om mannen te kunnen krijgen.

Even later vertelde de tovenaar dat hij van vrouwen houdt, hen continu vergeeft en hen nooit slaat. “Sla nooit een vrouw, want ze krijgen snel blauwe plekken. Dan stappen ze naar de buren om te vertellen dat ze geslagen zijn… en dan zit je in de problemen”, zei hij.

Die uitspraken komen hem nu duur te staan. De stad stuurde de tovenaar een brief om hem te bedanken voor bewezen diensten. Een woordvoerster van Christchurch sprak over een “moeilijke beslissing", maar gaf ook aan dat Brackenbury voor altijd deel zal uitmaken van de stadsgeschiedenis.

Tovenaar past niet bij nieuwe visie

Volgens de woordvoerster werkt Christchurch aan een nieuwe aanpak rond toerisme en promotie waarmee de stad zich wil profileren als een diverse, moderne en bruisende plaats voor inwoners, toeristen en bedrijven.

De tovenaar moest niets weten van die nieuwe aanpak en schilderde de lokale politici af als oud en bureaucratisch. “Iedereen houdt van mij en niemand houdt van hen. Misschien vinden ze me saai en oud, maar er is niemand zoals ik in Christchurch”,  klonk het. 

De stad brengt zichzelf in de problemen door mij aan de kant te schuiven, iedereen is boos

De tovenaar helemaal buitenspel zetten, doet Christchurch niet. Deze maand loopt er immers een tentoonstelling over zijn leven in het kunstencentrum van de stad en dat vindt Brackenbury prima. “Ik ga het stadbestuur niet vervloeken. Ik ga bureaucraten menselijker maken."

Meest gelezen