Netflixpersoneel dreigt met staking na "transfobe" uitspraken van comedy-ster Dave Chappelle

Meer dan 1.000 medewerkers van Netflix zijn van plan om woensdag te staken. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Harde grappen over transgenders die komiek Dave Chappelle maakte in zijn laatste Netflix-show zijn bij een deel van het personeel van de videostreamingdienst in het verkeerde keelgat geschoten. Door te weigeren om de show van het platform te halen, gooide Netflix-topman Ted Sarandos olie op het vuur.

Ondanks 44 Emmy Awards en het enorme succes van de serie “Squid game” is het niet al goud wat blinkt bij Netflix. Achter de schermen van de Amerikaanse streaminggigant rommelt het de afgelopen weken steeds harder. Zo hard dat ruim 1.000 medewerkers woensdag willen staken. Dat melden onder andere de Amerikaanse technologiewebsite The Verge en sterrenwebsite The Hollywood Reporter.

Transpersonen

Aanleiding van de onrust bij Netflix is “The closer”, de nieuwe show van de populaire komiek Dave Chappelle die sinds 5 oktober op Netflix te bekijken is. In die show steekt Chappelle de draak met de LGBTQ+-gemeenschap, vooral met de t in die afkorting, die staat voor de transpersonen: mensen bij wie de genderidentiteit niet overeenkomt met hun geboortegeslacht.

“Gender is een feit”, zegt Chappelle. “Iedere mens in deze zaal, iedere mens op aarde is door de benen van een vrouw gepasseerd om op aarde te komen. Dat is een feit. Nu zeg ik niet dat transvrouwen geen vrouwen zijn; ik zeg alleen dat de vagina’s die ze hebben… Je weet wat ik bedoel.”

Die uitspraak veroorzaakte niet alleen deining bij de Netflixkijkers, maar ook bij de medewerkers van het streamingplatform. Terra Field, een transvrouw die voor Netflix werkt, schroomde niet en uitte daags na de premiere haar ongenoegen in een uitgebreid draadje op Twitter, waarin ze transpersonen opsomde die dit jaar gedood werden.

Field werd samen met twee collega’s een aantal dagen geschorst. Achteraf bleek dat dit gebeurde omdat ze onuitgenodigd een online vergadering hadden bijgewoond. De schorsing werd opgeheven omdat de drie zich van geen kwaad bewust waren, en niet wisten dat ze niet toegelaten waren.

Niet verwijderd

Terwijl het extern en intern stormt over de show van Chappelle, houdt Netflix-topman Ted Sarandos het been stijf: in twee interne berichten aan het personeel heeft hij de show verdedigd en gezegd dat hij niet ingaat op de vraag om de show van Netflix te verwijderen. “We werken hard om creatieve vrijheid te ondersteunen, ook al betekent dit dat er altijd content op Netflix zal staan waarvan mensen denken dat die kwalijk is.”

“We plaatsen geen programma’s op Netflix die haat of geweld uitlokken, en we vinden niet dat “The closer” deze grens overschrijdt. Ik erken wel dat het lastig is om de grens te trekken tussen commentaar geven en kwalijke uitspraken, zeker bij stand-upcomedy, dat net bestaat om grenzen te verzetten. Sommigen vinden dat stand-up gemeen is, maar onze kijkers houden ervan en het is een belangrijk onderdeel van ons aanbod.”

Walkout

Die reactie is kennelijk olie op het vuur voor de medewerkers die de transgemeenschap een warm hart toedragen. Op interne berichtendiensten is de kwestie druk bediscussieerd en hebben meer dan 1.000 medewerkers zich verzameld, die vinden dat de top van Netflix niet hun waarden deelt. 

Daarom is deze groep van plan om aanstaande woensdag een “walkout” - een staking - te organiseren om te protesteren tegen de reactie van topman Sarandos.

Meest gelezen