AFP or licensors

Nog 6.000 gezinnen in Vesdervallei zonder gas na overstromingen van afgelopen zomer

Nog ruim 6.000 gezinnen in de Vesdervallei kunnen hun huis nog steeds niet verwarmen omdat ze na de overstromingen van de voorbije zomer nog altijd zonder gas zitten. Voor een aantal huizen in de dorpen Olne en Trooz is er al wel een oplossing. Daar zorgt de installatie van een station met vloeibaar aardgas (LNG) ervoor dat enkele honderden gezinnen hun huis vanaf nu toch kunnen verwarmen.

In de Vesder-vallei zijn er drie maanden na de overstromingen nog altijd zo'n 6.000 gezinnen zonder aardgas, om zich te verwarmen of om te koken. Distributienetbeheerder Resa zei vrijdag dat binnen een maand, dus tegen midden november, alle huizen weer op het aardgasnet moeten aangesloten zijn, met uitzondering van de wijk La Fenderie in Trooz. Daar wonen normaal een 30-tal mensen, al is die wijk sinds de overstromingen verlaten.

Het vocht in de huizen blijft een probleem. "Vanaf zes uur 's avonds wordt alles opnieuw helemaal vochtig", zegt een bewoner in een reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Kort na de verwoestende overstromingen van midden juli waarschuwde de distributienetbeheerder al dat het maanden kon duren voor het aardgasnet zou zijn hersteld. De getroffen bewoners - zo'n 14.000 gezinnen - zouden een deel van de winter dus geen gas hebben om zich te verwarmen of om te koken. 

Intussen zijn de gasleidingen hersteld in Angleur, Chaudfontaine (behalve Vaux-sous-Chèvremont), Embourg, Esneux (Tilff), Limbourg (Bilstain, Dolhain, Goé, Limbourg), Pepinster en Verviers (Surdent en Renouprez).

Tijdelijke oplossing dankzij vloeibaar aardgas

Voor een aantal gezinnen in de dorpen Olne en Trooz is er nu al een oplossing. Enkele honderden huizen die afgelopen zomer werden getroffen door de verwoestende overstromingen, zullen nu opnieuw kunnen worden verwarmd, dankzij de installatie van een station met vloeibaar aardgas (LNG). Dat maakten de distributienetbeheerder Resa en Fluxys, de beheerder van het aardgasnet, vrijdag bekend. 

Het LNG-station is een "innovatieve" oplossing voor 235 gezinnen vanaf vandaag en nog eens 236 binnenkort, klonk het. Het herstellen van de leidingen in die gemeenten lag niet voor de hand, doordat het oude circuit in een vallei lag waar de bruggen zijn vernield, verklaarde de directeur-generaal van Resa, Gil Simon. Nu is gekozen voor een tijdelijke oplossing, waarbij het gas vanop de heuvel naar de leidingen wordt gepompt.

Meest gelezen