Organisatie achter fantasybeurs FACTS in Gent vrijgesproken voor inbreuken op de wapenwet: "Het ging om namaakwapens"

Easyfairs Belgium, de organisatie achter de fantasybeurs FACTS, is vrijgesproken voor vermeende inbreuken op de wapenwet. Het parket vervolgde het bedrijf voor de verkoop van namaakwapens bij bepaalde kostuums op FACTS.

FACTS, de grootste popcultuurbeurs van de Benelux, lokt jaarlijks duizenden bezoekers naar het evenementencomplex Flanders Expo in Gent. Fans van sciencefiction en fantasy dagen er op in allerhande kostuums, die verwijzen naar personages uit boeken, films, strips of videogames. Dat zogenoemde ‘cosplayen’ is voor de fans meer dan een verkleedpartij en geldt als een vorm van ‘performance art’ buiten het podium om. 

Namaakwapens

Op FACTS worden er ook verschillende cosplay-kostuums verkocht, en in sommige gevallen horen daar ook namaakwapens bij. Over de verkoop en dracht van zo'n attributen bestaan heel wat regels en onduidelijkheden. Dat bracht de organisatie achter de beurs in een lastig parket: het Openbaar Ministerie startte een onderzoek en bracht Easyfairs Belgium voor de correctionele rechtbank op basis van vermeende inbreuken op de wapenwet.

Tijdens de behandeling van de zaak vorderde de openbare aanklager een boete van 4.000 euro. De verdediging ging voor de vrijspraak en stelde dat de verkoop van namaakwapens op FACTS volgens de regels gebeurt en dat er geen sprake is van een inbreuk. De strafrechter volgde het pleidooi van Easyfairs en sprak het bedrijf over de hele lijn vrij. 

Meest gelezen