"Albatros" wint Prix Europa voor beste Europese televisieserie

De Vlaamse televisieserie "Albatros" heeft de Prix Europa voor beste Europese fictieserie gewonnen. De prestigieuze Europese prijzen huldigen elk jaar de beste televisie-, radio- en onlineproducties, dit jaar gebeurde dat tijdens een feestelijk gala in in Potsdam in Duitsland. Er was nog een tweede Vlaamse winnaar: Bérénice Coussement heeft de studentenprijs Rijzende Ster Audio in de wacht gesleept. 

"Albatros" is een tragikomische fictiereeks waarin tien zwaarlijvige mannen en vrouwen hun leven willen beteren en daarom deelnemen aan het afslankkamp Albatros in de Ardennen. Het is een productie van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en Canvas.

Bekijk hier de trailer van "Albatros"

In totaal werden tijdens de Prix Europa 15 prijzen uitgereikt. 400 mediaprofessionals uit 26 Europese landen, waaronder 272 juryleden hebben een week lang alle 209 nominaties beoordeeld.

Rising Star

Naast "Albatros" viel er nog een Vlaamse productie in de prijzen. De Leuvense studente Bérénice Coussement (26) heeft de studentenprijs Rijzende Ster Audio in de wacht gesleept met haar radiodocumentaire "Kumi". Coussement is afgestudeerd in de radio-opleiding aan het RITCS in Brussel. In haar radiodocumentaire "Kumi" vertelt ze het verhaal van de Surinaamse Kumi, die om haar dochter en zoon te beschermen tegen de gevaren in haar thuisland besluit te vluchten naar België. 

De Vlaamse studenten deden het dit jaar trouwens uitzonderlijk goed op de Prix Europa. Er waren zes genomineerden voor de 'Rising Star Audio' Award waaronder drie Vlamingen, naast de winnares Bérénice Coussement waren ook Achille van Ingelgem en Tom Cuypers genomineerd voor de prijs.

Europese journalist(en) van het jaar

Tijdens de ceremonie werd ook de prijs voor "Europese Journalist van het jaar" uitgereikt. De prijs ging naar de twee jonge Wit-Russische journalisten Darya Chultsova (23) en Yekaterina Andreyeva (27).

Yekaterina Andreyeva en Daria Tsjoeltsova in de rechtbank in Minsk.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De journalisten werden in juni dit jaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, omdat ze live verslag brachten van protesten tegen president Loekasjenko. Ze hebben volgens de rechter aangezet tot "acties die de openbare orde grondig verstoren." Ze livestreamden een betoging waarbij de dood herdacht werd van een jonge demonstrant, die volgens de oppositie door de politie werd vermoord.

De prijsuitreiking aan de gevangen genomen Wit-Russische journalistes werd voorafgegaan en gevolgd door lang en warm applaus. De Turkse journalist Can Dündar, Europees Journalist van het jaar 2017, sprak een emotioneel dankwoord uit:

Videospeler inladen...

Alle nominaties

De openbare omroep VRT was met negen producties genomineerd. Hieronder vind je een overzicht van alle Vlaamse en Belgische genomineerden.

De Vlaamse genomineerden

 • Overdreven politiegeweld tegen tieners : "Dacht dat m’n beste maat dood was" - VRT
  Beste online mediaproject
 • Wie was mama - VRT 
  Beste radiodocumentaire
 • Drie Dagen - VRT 
  Beste radio-onderzoeksprogramma
 • Alors On Chante - VRT
  Beste radiomuziekprogramma
 • We moeten eens praten - De Mensen & VRT
  Beste tv-film of mini-serie
 • Albatros - VRT 
  Beste tv-fictieserie
 • Zorgen voor mama - VRT 
  Beste tv-documentaireserie
 • Pano: Geweld geoorloofd - VRT
  Beste tv-onderzoeksprogramma
 • FC United - VRT
  Beste tv-programma rond culturele diversiteit
 • Bérénice Coussement (Kumi)
  PRIX Europa Student Award - Rising Star Audio 
 • Achille van Ingelgem (Tica)
  PRIX Europa Student Award - Rising Star Audio 
 • Tom Cuypers (It's fucking filter bubbles)
  PRIX Europa Student Award - Rising Star Audio 

Andere Belgische genomineerden

 • Super Vachement Vite - Atelier de création sonore radiophonique
  Beste radiofictieprogramma
 • La Face Cachée de la lune - Across Stickos asbl 
  Beste radiodocumentaire
 • Bon, Jean-Michel! - Atelier de création sonore radiophonique 
  Beste radiodocumentaire
 • #Sale Pute - Belgisch-Franse co-productie 
  Beste tv-documentaire

Meest gelezen