2021 Los Angeles Times

Amerikaanse miljonair Robert Durst, die per ongeluk moord bekende in documentaire, krijgt levenslang

De Amerikaanse miljonair Robert Durst (78) is veroordeeld tot levenslang voor de moord op zijn beste vriendin Susan Berman, meer dan 20 jaar geleden. Durst is een erfgenaam van een steenrijke vastgoedfamilie uit New York. Hij bekende de moord -en twee andere- per ongeluk in de misdaaddocumentaire "The jinx".

Robert Durst werd een maand geleden schuldig bevonden door de rechtbank in Los Angeles. Nu kent hij dus zijn straf. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen, want er is geen mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.

Durst vermoordde Susan Berman in 2000, om te verhinderen dat ze met de politie zou praten over de verdwijning van zijn echtgenote in 1982. Berman zou van plan geweest zijn om op te biechten dat ze Durst een vals alibi had gegeven in die zaak. Ze was lange tijd een goede vriendin en woordvoerder van Durst. 

De echtgenote van Durst, Kathie McCormack, is al bijna 40 jaar vermist. Het vermoeden is dat Durst haar vermoord heeft, maar harde bewijzen werden daarvoor nooit gevonden. In 2017 werd ze officieel dood verklaard.

Durst wordt ook verdacht van een derde moord, op Morris Black, een man die een tijdlang zijn buurman was. In die zaak is er een proces geweest, waarop Durst pleitte dat hij uit zelfverdediging gehandeld had. Hij werd vrijgesproken.

De man die zijn mond voorbij praatte

De veroordeling komt 6 jaar na de uitzending van "The jinx", een docuserie over het leven van Durst, waarin hij ook zelf getuigde. De miljonair spreekt daarin de beschuldigingen tegen, maar in de laatste aflevering is te horen hoe hij tegen zichzelf zegt: "Wat ik gedaan heb? Ze allemaal vermoord natuurlijk". Hij heeft op dat moment niet door dat zijn microfoon nog aanstaat.

Enkele uren voor die uitzending op tv kwam in maart 2015 werd Durst opgepakt. De clip werd ook getoond in de rechtszaal. Mogelijk wordt Durst nog aangeklaagd voor moord op zijn echtgenote en volgt daarover een nieuwe rechtszaak.

Bekijk hieronder de uitspraak van het proces:

Videospeler inladen...

Meest gelezen