Radio 2

Sint-Truiden lanceert signalenkaart voor scholen in strijd tegen kinderarmoede

De stad Sint-Truiden wil kinderen die in armoede opgroeien sneller opsporen. Ze gaan nu als eerste Limburgse gemeente werken met een signalenkaart voor scholen. Zo weten leerkrachten waar ze op kunnen letten om armoede sneller op te sporen en hoe ze er snel op kunnen inspelen. 

Naar aanleiding van internationale dag tegen Armoede op 17 oktober zet de stad Sint-Truiden nieuwe manieren in om kinderarmoede sneller op te sporen. Onderwijs en welzijnspartners maken vanaf nu gebruik van een kinderarmoedesignaalkaart en -bundel. "Hebben de ouders werk, hoe wonen ze, wat zit er in hun boterhamdoos, komen ze op tijd naar school... Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er op de signalenkaart staat. Bij het afvinken van meerdere stellingen gaat er al snel een oranje of rood licht branden bij leerkrachten", vertelt schepen van onderwijs Hilde Vautmans (Open VLD). 

Handvaten voor leerkrachten

Armoede kent vele gezichten en het is niet altijd evident om die te herkennen voor leerkrachten. Scholen spelen wel een cruciale rol om kinderen naar de juiste instaties te leiden en daar krijgen ze nu de nodige handvaten voor. "Leerkrachten hebben als hoofdfocus lesgeven maar ze hebben ook antennes waardoor ze gemakkelijk inschatten welke problemen er leven bij het kind", vertelt Katrien Franssens van Rimo Limburg. "Met de signalenkaart kunnen ze die antennes extra activeren."  

Elk kind dat we redden uit die vicieuze cirkel, is een overwinning

Hilde Vautmans, schepen van onderwijs

"We bieden de leerkrachten de signalenkaart aan, maar ook een duidelijk opleiding met een ervaringsdeskundige. Zo kunnen we de vicieuze cirkel die armoede heeft doorbreken bij de kinderen", benadrukt Vautmans. De nieuwe methode toont de leerkrachten ook dat ze er niet alleen voor staan en dat ze via de ouders kunnen doorverwijzen naar organisaties en partners. "We merken dat het vaak moeilijke gesprekken zijn met ouders, maar het is belangrijk om die toch aan te gaan vanuit een gemeenschappelijke bezorgdheid naar het kind toe", vult Franssens aan.

Grote verspreiding

In Sint-Truiden groeit een op vijf kinderen op in armoede.  "We zien dat het heel belangrijk is om de 14 Truiense basisscholen aan te sporen gebruik te maken van die signalisatiekaart en -bundel. 3 basisscholen hebben de vorming gevolgd en ik geloof dat de ander snel zullen volgen", zegt Vautmans. "Het is belangrijk om te beseffen: elk kind dat we redden uit die vicieuze cirkel, is een overwinning."

Radio 2

Meest gelezen