foto Radio 2

Ontmijningsdienst moet stinkende witte fosfor opruimen in Heusden

In Heusden bij Destelbergen is deze morgen stinkende witte fosfor vrijgekomen bij de afbraak van een woning vlak naast een woonzorgcentrum. Ontmijningsdienst DOVO moest ter plaatse komen om het brandbare product weg te graven. Buurtbewoners moesten ramen en deuren dicht houden. “Ontploffingsgevaar was er niet”, zegt de politie.

Op de hoek van de Kouterlaan en de Letterwegel in het centrum van Heusden wordt een woning afgebroken. Die ligt naast het domein van het woonzorgcentrum Kouterhof. Deze morgen ging het mis tijdens die afbraakwerken. “Er kwam rook vrij en kort nadien volgde een steekvlam”, zo duidt Eric Dhondt van de politie. Aanvankelijk dachten de hulpdiensten aan een gaslek, maar al snel kwam er ook een stinkende materie vrij. 

Geen evacuaties

De brandweer oordeelde al snel dat het om witte fosfor ging en daarom werd er beslist om ontmijningsdienst DOVO op te trommelen. “Witte fosfor is brandbaar, maar ontploffingsgevaar was er niet”, gaat Dhondt verder. Voorts kwam er heel wat stank vrij, met een typische knoflookgeur. De buurtbewoners en in het bijzonder de bewoners van het woonzorgcentrum hoefden niet geëvacueerd te worden omdat er geen onmiddellijk gevaar was, maar ze konden wel beter ramen en deuren gesloten houden.

De politie sloot de Kouterlaan af voor het verkeer, maar hinder veroorzaakte dat niet. DOVO kon uiteindelijk de witte materie verwijderen. Op het middaguur was de situatie opgelost en werd de straat vrijgegeven.

kasto80

Meest gelezen