Radio 2

Tentoonstelling Kamafront brengt Kamagurka terug naar zijn roots in Nieuwpoort

Kamagurka viert zijn 65ste verjaardag met de tentoonstelling Kamafront. De oud-Nieuwpoortenaar kijkt in 65 portretten van ontmoetingen met mensen naar zijn verleden en het heden in de stad.  

In de zomervakantie ging Kamagurka tijdens een meerdaags verblijf in Nieuwpoort op zoek naar 65 gewone en minder gewone personages. “Het was op vraag van de stad om iets te doen rond mijn 65ste verjaardag”, steekt Kamagurka van wal. “Dat het event zou plaatsvinden in het Westfront was mooi meegenomen. Want het is een prachtig gebouw, voorzien van de meest moderne snufjes.”

Van de ontmoetingen werden filmpjes gemaakt en aansluitend tekeningen in echte Kamagurkastijl. Kamafront brengt de 65 portretten van mensen in de IJzerstad tot leven: een billboard van bewegend beeld, tekeningen, foto’s en live-art. Met de werken en reportages reflecteert hij over zijn herinneringen aan Nieuwpoort uit zijn kindertijd. “Mijn eerste vraag was steevast: hoe is je leven tot nog toe geweest”, legt de kunstenaar uit. Die vraag legde hij eerst voor aan 5 jeugdvrienden uit de lagere school. 

Rode hoed

Een van die jeugdvrienden is Jean-Marie Poleyn. “Ik ben heel mijn leven rijkswachter geweest. In de oude tijd gingen we nog in uniform op café. Toen we daar een oproep kregen van een diefstal in Oostende, bleek de dader een rode hoed te dragen. En net die man stond naast ons. Hij had ons al enkele keren getrakteerd op een pint bier. Mijn collega en ik zijn er toen maar stilletjes vanonder gemuisd. Want onze chef mocht natuurlijk niet weten dat we op café zaten.”

Robot

De tekeningen vormen de blikvanger van de tentoonstelling. Leuk om weten is dat er ook nog een robot aanwezig is. Die is digitaal verbonden met het atelier van Kamagurka. De robot spuwt op geregelde tijdstippen tekeningen uit die de kunstenaar op dat ogenblik aan het maken is. 

Kamafront loopt van 15 oktober tot 1 mei 2022 in het bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort.

Radio 2

Meest gelezen