Anti-abortusbetogers in Texas.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Strenge abortuswet in Texas overleeft juridische strijd, Amerikaanse regering verliest opnieuw rechtszaak

Het lijkt erop dat de strenge abortuswet in Texas zal standhouden. De Amerikaanse regering-Biden wil de wet via het gerecht laten intrekken, maar kreeg in een zoveelste procedure opnieuw ongelijk. Ze stapt nu in een ultieme poging naar het Hooggerechtshof, maar de kans op winst daar is klein.

Een "ongrondwettelijk systeem". De wet "maakt van elke burger in Texas een premiejager". "Bizar en extreem". Dat de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Democratische regering niet hoog oplopen met de nieuwe abortuswet in Texas, is een understatement. Ze verafschuwen de wet. 

Kort nadat hij begin september van kracht was geworden, kondigde het federale ministerie van Justitie dan ook aan dat het naar de rechter zou stappen om de wet te laten verbieden. Sindsdien heeft de wet al een hele rechtsgang afgelegd.

Aanvankelijk boekte de regering een klein succesje, want een federale rechter schortte de wet op, waardoor ie tijdelijk niet uitgevoerd mocht worden. "Een belangrijke stap" om de grondwettelijke rechten van vrouwen te herstellen, reageerde de regering. 

Maar lang duurde de vreugde niet, want amper 48 uur later herstelde een federale beroepsrechter de wet, nadat de staat Texas tegen de beslissing van de lagere rechter in beroep was gegaan. Tegen die beslissing ging de federale regering dan weer in beroep, maar gisteren besliste het hof van beroep opnieuw om de wet in stand te houden.

Daarmee lijken de mogelijkheden van de Amerikaanse regering om de wet te laten intrekken, stilaan opgebruikt. Ze stapt nu naar het Amerikaanse Hooggerechtshof, een ultieme poging om de wet tegen te houden. Maar de kans dat dat hof de wet alsnog intrekt, is gering, aangezien er meer conservatieve dan progressieve rechters zitten.

Abortusklinieken in Texas waren overigens zelf al eens naar het Hooggerechtshof gestapt, maar dat wees de klacht af en weigerde zich toen uit te spreken over de grondwettelijkheid van de Texaanse wet.

Hoezeer de Amerikaanse regering de Texaanse abortuswet ook verafschuwt en als ongrondwettelijk beschouwt, de kans dat de wet een blijvertje is, is groot.

Strengste abortuswet van het land

De abortuswet in Texas is de strengste in de Verenigde Staten. De wet verbiedt zwangerschapsafbreking nadat de hartslag van de foetus kan worden vastgesteld. Meestal is dat rond 6 weken. Er is geen uitzondering voor slachtoffers van verkrachting of incest. 

De wet bepaalt ook dat niet de vrouw die een abortus laat uitvoeren, aangeklaagd kan worden, maar iedereen die haar daarbij geholpen heeft, bijvoorbeeld door haar financieel te steunen of naar een abortuskliniek te brengen. Van de taxichauffeur, vriend, familielid of kennis die haar gebracht heeft tot de abortuskliniek waar de ingreep uitgevoerd wordt, allen riskeren ze bestraft te worden.

Bovendien kan iedereen een klacht indienen. Wie dat doet, krijgt zelfs een bonus van 10.000 dollar bij een veroordeling. Vandaar de kritiek van de Amerikaanse regering dat de wet van elke burger in Texas een premiejager maakt.

De voorbije weken kwamen al duizenden mensen op straat om tegen de wet te protesteren. Maar voorlopig lijkt de staat Texas aan het langste eind te trekken.

Pro-abortusbetogers in Washington.
Copyright zz/STRF/STAR MAX/IPx 2021

Meest gelezen