Radio 2

Na twee jaar opnieuw vogelshow in Wemmel: "We blijven zelfs slapen om vogels te beschermen"

In Wemmel organiseert vogelvereniging De Goudvink komend weekend voor het eerst in twee jaar tijd weer een grote vogelshow. De 29 kwekers van meer dan 800 siervogels dingen mee naar de hoofdprijzen. 

Dit weekend worden zo'n 800 kanaries, parkieten, kruiskanaries en andere siervogels tentoongesteld in zaal SKC in Wemmel. "Wij zijn heel blij dat we de show dit jaar opnieuw kunnen organiseren", vertelt voorzitter Rony Vanden Breede van De Goudvink. Per reeks kiest een tienkoppige jury een winnaar. "Afhankelijk van de soort worden ze op andere eigenschappen beoordeeld. Soms is de vorm of het model belangrijk, bij andere vogels kijkt de jury vooral naar de kleur. Alleen de echte toppers kunnen kampioen worden. Om de perfecte vogel te kweken moet je veel studiewerk doen en leren van andere kwekers."

Slapen bij de vogels

Ook ere-voorzitter van De Goudvink (en ex-burgemeester van Meise red.) Marcel Belgrado is tevreden dat de show eindelijk weer kan doorgaan. "De kwekers doen het vooral voor de eer, want er valt geen geld te verdienen. Winnaars krijgen wel prijzen in natura." Om er zeker van te zijn dat de vogels niets overkomt, blijven de organisatoren in de zaal overnachten. "Elke nacht blijven twee mensen van de club slapen. We willen eventuele vandalenstreken voorkomen. We mogen niet klagen, al zijn er aan de zaal wel sporen van inbraak gevonden. Maar ze weten dat we hier blijven slapen, dus ze moeten niets proberen", klinkt het strijdvaardig.

Meest gelezen