Foto copyright vzw Kwispelhelden

Vzw Kwispelhelden in Wetteren leidt honden op voor kinderen met een beperking: "Ze gaan anders om met een hond dan volwassenen"

De Oost-Vlaamse vzw Kwispelhelden leidt honden op om kinderen met een beperking te begeleiden. "Het grote verschil met een assistentiehond voor volwassenen is dat het kind, maar ook de ouders, leren omgaan met de hond", zegt Sarah Booten, een van de initiatiefnemers en ervaringsdeskundige.

"Mijn zoon Nand is geboren met klompvoetjes, een kleine fysieke beperking,  en ook een complexe gedragsproblematiek*", legt initatiefnemer Sarah Booten van vzw Kwispelhelden uit. "Ik heb met oprichtster Caroline Thienpont van vzw Hachiko, die assistentiehonden opleidt, de hond van Nand getraind."

Hond Rumba met Nand
Foto copyright vzw Kwispelhelden

Zelfde basisopleiding

Hond Rumba is opgeleid om Nand te ondersteunen, en hij kent alle commando's zoals andere assistentiehonden kennen. "Naarmate Nand groter werd, is de opleiding wel specifieker geworden door bepaalde commando's toe te voegen." Rumba is een Australische herder, dat is een ander ras dan bijvoorbeeld de golden retrievers die vaak gebruikt worden. "Maar het lukt heel goed met Rumba en we zullen het ras blijven gebruiken om assistentiehonden van te maken."

Het idee dat je een hond niet alleen mag laten bij een kind, gaat hier niet op, zegt Booten: "We hebben daar geen schrik van. Een hond die bijt, heeft eigenlijk een verkeerde communicatie met zijn eigenaar. Wij begeleiden die heel goed van in het begin zodat de hond genoeg signalen krijgt en weet dat die dat niet hoeft te doen."

Wij zijn niet bang dat een hond een kind zou bijten, zij worden zeer goed begeleid van in het begin

Sarah Booten van vzw Kwispelhelden

Wat dan bijvoorbeeld met kinderen met epilepsie? Een plotse beweging zou de hond kunnen doen opschrikken, maar Booten is er gerust in: "Die hond wordt getraind met een goeie basis om daarmee om te kunnen."

Puppytesten

Vzw Kwispelhelden fokt en leidt alle honden zelf op. Het gaat om Australische herders en kleine poedeltjes, en eventueel naar de toekomst toe kruisingen tussen een Australische herder en een golden retriever. "Ze worden bij ons geboren en dan doen we puppytesten. De meest geschikte worden gebruikt." Er werken 4 personen binnen de vzw. Booten en haar collega Anne-Sophie Vandenbossche zijn verantwoordelijk voor het opleiden van de honden.

Beluister het interview met Sarah Booten

De vzw is nog jong en zal, zeker in een beginperiode, twee honden tegelijkertijd opleiden. Ze werken er niet met gastgezinnen, zegt Booten nog. "We zoeken na de opleiding kinderen die matchen met die honden." De vereniging zit nog in een opstartfase en zoekt nog financiële steun om de werking verder te kunnen zetten.

*Nand heeft een combinatie van stoornissen. Hij lijdt aan cerebrale parese, een autismespectrumstoornis, een coördinatieontwikkelingsstoornis en een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

Meest gelezen