Danny S./Wikimedia Commons/CC BY-SA 1.0

Weer protest tegen vellen van bosje in Gent waar universiteit studentenkoten wil bouwen

Er is in Gent weer protest tegen een bosje dat moet wijken voor een studentenverblijf op een site van de universiteit. Het Gentse Milieufront en buurtbewoners dienden bezwaarschriften in. Alles draait om het Heymansbos. Eerder was er protest tegen een bos aan de Sterre waar ook een studentenhome zou komen.

Er zijn in Gent zo'n 10.000 studentenkoten te weinig. De universiteit van Gent heeft gronden waar ze een studentenverblijf wil op bouwen. Maar voor de tweede keer komt daar protest tegen van buurtbewoners en milieubewegingen. Een eerste protest ging over een bosje aan De Sterre. Het protest nu gaat over een grond aan de Heymanslaan. Het Gents milieufront heeft een bezwaar ingediend. Volgens Thijs Michiels van het Milieufront is het een signaal "om te laten weten dat je niet zomaar anno 2021 kan zeggen dat bos in de weg staat of dat je bos kan laten wijken voor bouw. We willen groen behouden dichtbij onze stad."

Voor de universiteit kan het niet anders

De focus voor de nieuwe studentenhomes ligt inderdaad op de site van de Sterre en Heymans, laat de universiteit weten. Ze schrijft in een reactie dat de UGent niet anders kan dan op eigen grond bouwen. Bovendien moet ze voldoen aan de voorwaarden die de stad Gent oplegt voor studentenhuisvesting als bijvoorbeeld nabijgelegen campussen en beschikbaarheid van openbaar vervoer.

Volgens de universiteit zijn de studentenkoten nodig omdat de homes die er staan uit de jaren 60 en 70 dateren en in erbarmelijke staat zijn. "Om minstens een gelijk aantal kamers te blijven aanbieden tijdens de renovatie, moeten er eerst twee nieuwe homes gebouwd worden aan de Sterre en de Heymans (met aantal kamers gelijk aan de grootste home, de Boudewijn)." 

Bos kappen is laatste optie

Het Gents Milieufront vindt dat bos kappen een laatste optie moet zijn als er nieuwbouw komt, "een bos staat er niet in 1, 2, 3, er moeten alternatieven onderzocht worden." Michiels begrijpt dat er studentenhomes nodig zijn, maar vindt dat er rekening moet worden gehouden met het protest van de buurt en dat de gebouwen op een plaats moeten komen waar geen schade wordt toegebracht aan de natuur."  

kasto80

Meest gelezen