Welke regering doet wat om uw energiekosten enigszins beheersbaar te houden?

Deze week lijken de verschillende regeringen over elkaar te vallen met maatregelen die ze nemen om de oplopende energiefacturen zo betaalbaar mogelijk te houden voor de consument. Wie doet eigenlijk wat en wat betekent dat voor jou? Gaan die energiefacturen nu werkelijk draaglijker worden of wordt het toch een verhaal van "too little too late"? We lijsten de verschillende maatregelen hier op.

Federaal: focus op wie het niet breed heeft

 • Een verlenging met drie maanden van het sociaal tarief voor zo'n 2 miljoen Belgen.
 • Een eenmalige winterkorting van 80 euro voor wie van een sociaal tarief geniet.
 • Wie niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief kan terecht bij het fonds voor gas en elektriciteit als hij of zij moeite heeft om de energiefactuur te betalen. Dat fonds wordt beheerd door de OCMW's en is nu goed voor 58 miljoen euro. Daar komt nog eens 16 miljoen bij voor energieprojecten (bijvoorbeeld het leasen van energiezuinige toestellen of extra begeleiding bij renovatieprojecten voor je woning).
 • De federale heffingen op de energiefactuur worden vanaf 2022 omgevormd tot accijnzen, die kunnen dalen bij een prijsstijging, maar ook weer stijgen als de prijs weer daalt. Op jaarbasis zou die maatregel een besparing van 30 euro op je factuur moeten betekenen.
 • Vanaf volgend jaar komt er een energienorm, gebaseerd op de prijs van de federale heffingen van begin 2021.
Premier Alexander De Croo (Open VLD) had het eerder deze week over de belangrijkste hervorming van de energiefactuur in de voorbije tien jaar, goed voor een bedrag van in totaal 760 miljoen euro.

"De grote meerderheid van alle taksen en heffingen zijn Vlaams", legt Simon November van Test Aankoop uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vlaanderen: eenmalige korting voor iedereen

 • De Vlaamse regering trekt 201,6 miljoen euro uit om de energiefactuur enigszins te milderen en haalt de kosten voor openbare dienstverplichtingen zoals straatverlichting eenmalig uit de factuur. Dat moet per huishouden 43 euro prijsvermindering opleveren.
 • Eerder had de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) de nettarieven verlaagd, goed voor een korting van 7 euro per huishouden.
 • Structureel wordt vanaf volgend jaar de subsidie voor een gasaansluiting bij nieuwbouw afgeschaft. Die subsidie wordt nu bekostigd via de energiefactuur. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kan er zo 34 miljoen euro uit de energiefacturen worden gehaald. 
"Maar het werk is niet af", zegt Zuhal Demir. "Ik zal met een grotere oefening binnenkort naar de regering gaan."

"We moeten nog een globalere oefening doen om de factuur structureel te hervormen", zegt Zuhal Demir in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Wallonië: helpt sociaal zwakkeren

 • Het statuut van de "Client protégé conjoncturel" (beschermde klant, red.) wordt verlengd tot eind dit jaar. Dat statuut is bedoeld voor consumenten die geen toegang hebben tot het sociaal tarief, maar wel moeite hebben om hun energiefactuur te betalen. Zij genieten een korting van 30 procent op hun factuur.
 • Volgende week bekijkt de Waalse regering of ze nog bijkomende maatregelen neemt. "Maar we moeten rekening houden met onze beperkte financiële manoeuvreerruimte", is te horen op het kabinet van Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo). 

Brussel: helpt zwakkeren en bij renovatie

 • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest trekt 10 miljoen euro uit om gezinnen die moeite hebben om hun energiefactuur te betalen via de OCMW's te helpen.
 • Op middellange termijn kiest Brussel voor een verhoging van de premies voor energiezuinige renovatie met 50 à 70 procent voor de laagste inkomens. 

Een hele batterij maatregelen van de verschillende overheden dus, mede het gevolg van de ingewikkelde staatsstructuur van ons land. In vergelijking met buurland Nederland oogt het plaatje toch wel wat mager: daar heeft de ontslagnemende regering vandaag aangekondigd dat ze 3,2 miljard euro uittrekt om de stijgende gasprijzen te compenseren. Dat is goed voor zo'n 400 euro per huishouden

"Het moest goed en snel uitvoerbaar zijn", zegt de bevoegde staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius. "Een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd." Al hebben ze in Nederland geen indexatie, wat betekent dat de lonen niet stijgen als de energieprijzen stijgen.

Voor een echt wezenlijke financiële compensatie moeten we misschien wachten op Europa. Zo onderzoekt de Europese Commissie de mogelijkheden om gezamenlijk gasreserves aan te kopen.

Meest gelezen