Radio 2

Wim Opbrouck eerste curator  vernieuwd Provinciaal Hof: "Nog op zoek naar objecten die typisch West-Vlaams zijn"

Acteur en muzikant Wim Opbrouck wordt de eerste curator van het vernieuwde Provinciaal Hof in Brugge. Hij is aangesteld door het provinciebestuur om er vanaf 2024 een Open Huis van de West-Vlaming van te maken. Hij wil daar aan de hand van objecten verhalen van West-Vlamingen vertellen.

Het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge wordt nog volop gerestaureerd, maar de werken zouden klaar moeten zijn in 2024. Dat historische gebouw is al meer dan 125 jaar het uithangbord van het provinciebestuur. Kersvers curator Wim Opbrouck wil vooral de West-Vlaamse innovaties in de kijker zetten. Hij heeft de ambitie om alle West-Vlamingen te betrekken bij wat er over 3 jaar te zien zal zijn in het Provinciaal Hof.

Typisch West-Vlaams

Opbrouck wil in het gebouw 64 vitrinekasten zetten, gevuld met objecten die West-Vlamingen kiezen. “Ik vraag aan West-Vlamingen een object waarvan ze het typisch West-Vlaams vinden. Daar zullen heel veel dingen uit het verleden bijzitten. Dan denk ik aan iets uit de vlasindustrie of bijvoorbeeld een tennisracket  van een fabrikant in Roeselare. Maar ik zal er ook voor zorgen dat er nieuwe dingen inzitten. Ik geef altijd het voorbeeld van de spelconsole van de renner Yves Lampaert. Maar als ik zelf iets zou mogen kiezen, zou dat een aandeel van Lernout & Hauspie zijn. Dat vind ik typisch West-Vlaams”, glimlacht hij.

Meest gelezen