Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - NASA lanceert ruimtesonde Lucy voor missie van 12 jaar naar de asteroïdengroep Trojanen

Vanop Cape Canaveral in Florida is met succes een Atlas-draagraket vertrokken die succesvol de ruimtesonde Lucy naar de asteroïdengroep Trojanen heeft geslingerd, zo was op NASA TV te zien.

De krachtige Atlas-5 van lanceerbedrijf ULA steeg op om 11.34 uur Belgische tijd. De bovenste Centaur-trap zette zowat ongeveer een uur later Lucy als nuttige lading uit.

Bij de 981 miljoen dollar (ongeveer 846 miljoen euro) kostende missie van Lucy is het de bedoeling een nog niet onderzochte groep van asteroïden, de Trojanen, te exploreren. Wetenschappers denken dat die steenklompen, gelokaliseerd in de baan van Jupiter, primaire overblijfselen zijn uit de vroege geschiedenis van ons zonnestelsel, dat 4,5 miljard jaar oud is. Dat kan aanwijzingen leveren over het ontstaan van leven.

Bekijk hier de lancering van Lucy in een notendop:

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

De missie duurt twaalf jaar en onderzoekt naast zeven Trojanen ook een andere planetoïde. De sonde zal drie keer gebruikmaken van de zwaartekracht van onze planeet om aan snelheid te winnen.

Nooit eerder was er een missie naar zoveel verschillende bestemmingen in onafhankelijke banen rondom onze zon, maakt de NASA zich sterk. De "vader" van de Atlas is de Belg Karel Bossart. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - In onderstaande video van NASA op YouTube kan je de integrale lancering van Lucy bekijken (het aftellen begint even voor minuut 35):

Meest gelezen