Colombia steriliseert kudde nijlpaarden van beruchte drugsbaron Pablo Escobar met anticonceptiepijltjes

In Colombia worden de nijlpaarden van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar een voor een (chemisch) gesteriliseerd. De dieren zijn een ongewilde erfenis voor het land, nadat Escobar in 1993 doodgeschoten werd.

Toen de Colombiaanse drugscrimineel Pablo Escobar in 1993 doodgeschoten werd door de politie, had hij een enorm landgoed - de Hacienda Nápoles - vol oldtimers, een privé-vliegveld en een arena. En een zoo. Escobar importeerde immers graag illegaal exotische dieren, waaronder een koppel nijlpaarden, bekend als de "cocaïnenijlpaarden" - naar de criminele activiteiten van Escobar. 

Wie was de beruchte drugsbaron Pablo Escobar van het Medellínkartel eigenlijk? Ontdek het in deze video:

Videospeler inladen...

De Colombiaanse overheid nam de dieren na zijn dood in beslag, maar "vergat" daarbij vier nijlpaarden. "Het was logistiek moeilijk om hen te verplaatsen, dus de autoriteiten lieten hen achter. Ze dachten waarschijnlijk dat de dieren zouden sterven", zegt de Colombiaanse bioloog Nataly Castelblanco aan BBC. Maar niets daarvan. 

De dieren begonnen zich massaal voort te planten en baanden zich een weg door de meren en rivieren in en rond Hacienda Nápoles. Naar schatting telt de populatie nu 80 tot 120 dieren. Het zou de grootste groep nijlpaarden zijn die buiten Afrika leven. Als er niets gedaan zou worden aan de kudde, zou die volgens schattingen tegen 2035 kunnen aangroeien tot 1.500. Dat zou een probleem kunnen zijn, want wetenschappers publiceerden onlangs een studie waaruit zou blijken dat de dieren een serieuze impact hebben op de omgeving. Ze zouden de oorspronkelijke fauna en flora verdringen, de waterkwaliteit negatief beïnvloeden en een gevaar vormen voor de inwoners. 

Er gingen dus heel wat stemmen op om de dieren af te maken of te steriliseren. De lokale bevolking kantte zich massaal tegen de uitroeiing van de dieren (het landgoed van Escobar is nu een themapark geworden en de nijlpaarden een attractie waar de inwoners munt uit kunnen slaan). 

De Colombiaanse overheid is nu volop bezig met sterilisaties. Eerst op de traditionele manier, via een operatie, maar dat was een duur en moeilijk proces. Nu proberen de autoriteiten het volgens lokale media op een chemische manier, door pijltjes met anticonceptie af te schieten op de dieren. Of deze techniek succesvol is, zal nog moeten blijken. Al 24 dieren zouden gesteriliseerd zijn.

Meest gelezen