Valeria Mongelli / Hans Lucas

Vlaamse regering investeert 1,5 miljoen euro in "Housing first": "Daklozen aan duurzame woonoplossing helpen" 

De Vlaamse regering maakt ruim 1,5 miljoen euro vrij voor het project "Housing first". Dat maakt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekend naar aanleiding van de Werelddag van het verzet tegen Armoede. "Housing first zet in op mensen die dak- of thuisloos zijn wegens verslavings- of gezondheidsproblemen of omdat ze psychisch kwetsbaar zijn. Met deze mensen gaan we op zoek naar een duurzame woonoplossing en dat doen we als eerste stap."

Huisvesting vormt een belangrijk onderdeel om andere zaken die gerelateerd zijn aan armoede op te lossen, zoals sociale problemen en problemen met gezondheid en werkgelegenheid. "Vaak wordt het beschouwd als een laatste stap en kijkt men eerst naar een traject ter verbetering van bijvoorbeeld een verslaving. Hier draaien we het om en maken we eerst werk van huisvesting en van daaruit kijken we hoe de andere trajecten op poten kunnen worden gezet", aldus minister Beke.

"Deze methode van housing first wordt toegepast voor de groep dak- en thuislozen die meer dan twee jaar dak- en thuisloos zijn en bovendien psychisch kwetsbaar zijn of een ernstige vorm van verslaving hebben. Deze manier van werken levert betere resultaten op voor de mensen zelf en voor de samenleving", klinkt het.

Deze manier van werken levert betere resultaten op voor de mensen zelf en voor de samenleving

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Concreet investeert de Vlaamse regering dit en volgend jaar ruim 1,5 miljoen euro waarmee Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen en Brussel begeleidingstrajecten kunnen opzetten. Minister Beke hoopt hiermee 150 à 200 dakloze mensen aan een woning te kunnen helpen. Ook de federale regering besliste vorige week om 10 miljoen euro vrij te maken voor dergelijke projecten. Dat deden ze op aansturen van minister van Grootstedenbeleid Meryame Kitir (Vooruit).

Meest gelezen