AP2007

Acteur Michael Caine (88) nuanceert pensioen: "Rollen liggen op mijn leeftijd niet voor het oprapen"

De Britse acteur Michael Caine (88) nuanceert dat hij volledig met pensioen gaat, na een interview met de BBC waarin hij het einde van zijn carrière leek aan te kondigen. Caine zei dat de film "Best Sellers", die vorige maand is uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada, wel eens zijn laatste wapenfeit kon zijn, door aanhoudende gezondheidsproblemen, en het gebrek aan rollen voor acteurs op leeftijd. Een definitief pensioen is dit echter niet, zo nuanceert Caine op Twitter.

Sir Michael Caine speelde zijn eerste filmrol in 1956. Hij is dus al meer dan 60 jaar actief als acteur, maar gezondheidsproblemen dwingen hem ertoe om daarmee op te houden, zo vertelde hij in een radio-interview in het BBC-programma "Kermode and Mayo". "Ik heb problemen met mijn ruggengraat en dat trekt door naar mijn benen. Ik kan daardoor niet goed lopen", vertelt hij.

Het interview met de BBC kwam er naar aanleiding van Caines rol in "Best Sellers", die hij "naar alle waarschijnlijkheid" zijn laatste filmrol noemde. In "Best Sellers" is Caine - misschien niet toevallig? - te zien als chagrijnige auteur die met tegenzin op tournee gaat. 

Bekijk hier de trailer van "Best sellers", met daarin de laatste acteerprestatie van Michael Caine op het witte doek:

Het nieuws over Caines pensioen begon niet veel na zijn interview met de BBC te gonzen in andere media. Tijd om het een en ander recht te zetten, moet Caine gedacht hebben. Dat deed hij met een ludieke tweet: "ik ben niet met pensioen, en weinig mensen weten dat". Een knipoog naar de catchphrase "not a lot of people know that": een uitspraak die aan Caine wordt toegeschreven.

Caine verduidelijkt onder meer aan de Daily Mail dat hij de filmwereld zelf geen vaarwel zegt, maar dat er voor acteurs op leeftijd vaak nog weinig rollen geschreven worden.

“Er zijn me de voorbije twee jaar weinig rollen aangeboden omdat niemand films maakt waar ik in wil meespelen en omdat ik er 88 ben,” aldus Caine. “Er is niet bepaald een overvloed aan scripts met een 88-jarig hoofdpersonage.” 

Caine benadrukt ook dat hij sowieso niet van het publieke toneel verdwijnt. Hij wil nog een tijdje actief blijven als schrijver, nadat hij onder meer zijn memoires heeft neergepend. 

"Ik heb een aantal succesvolle boeken geschreven. Dus ik zie mezelf nu niet meer als acteur maar als auteur. Dat is mooi want als acteur moet je om half zes 's ochtends opstaan en naar de studio, maar als schrijver kun je gewoon beginnen zonder je bed uit te komen."

Sir Michael Caine heeft de afgelopen jaren als krasse tachtiger nog meegewerkt aan twee grote filmproducties: "Dunkirk" (2017) en "Tenet" (2020). De Britse regisseur Christopher Nolan, die beide films regisseerde, zou hem zeker mogen bellen voor een kleine rol. Enkel voor hem wil hij een uitzondering maken. Caine en Nolan hebben dan ook een speciale band: sinds 2005 heeft de acteur in élke film van Nolan meegespeeld.

In zijn lange carrière is Michael Caine 6 keer genomineerd geweest voor een Oscar.  Hij is één van de drie acteurs die in vijf verschillende decennia genomineerd werden voor een Oscar, naast Jack Nicholson en Paul Newman. Caine won twee keer een Academy Award: in 1986 als beste acteur in een bijrol voor "Hannah and her sisters", de tweede in 1999 voor "The cider house rules". Sinds 2000 is hij Officier in de Orde van het Britse Rijk.  

In dit interview met VRTNWS blikt Sir Michael Caine op zijn 85e terug op de "Swinging Sixties", een periode die hij als Londenaar van dichtbij meemaakte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen