Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse kranten na moord op parlementslid David Amess: "Debat vergiftigd", "kan persoonlijk contact met kiezer nog wel?"

Het Verenigd Koninkrijk is geschokt na de moord op het Conservatieve parlementslid David Amess (69) gisteren. Hij werd neergestoken tijdens zijn spreekuur voor burgers. De moord domineert ook de voorpagina's en commentaren in de Britse kranten. "Het debat raakt steeds meer vergiftigd" en "persoonlijk contact tussen parlementsleden en hun kiezers wordt steeds moeilijker", klinkt het. Een overzicht.

De moord op David Amess: wat weten we tot nu toe?

  • Het Conservatieve parlementslid David Amess (69) werd gisteren neergestoken tijdens zijn zogenoemde constituency surgery, een spreekuur voor burgers zeg maar, in de Belfairs Methodist Church in Leigh-on-Sea, in het zuidoosten van Engeland.
  • Amess was al sinds 1983 parlementslid, was getrouwd en had vijf kinderen. Op politiek vlak was hij sociaal conservatief en nam hij sterke standpunten in, onder meer tegen abortus en in kwesties over dierenwelzijn.
  • Een 25-jarige man is opgepakt op verdenking van moord. Het zou om een man met de Britse nationaliteit gaan, van Somalische afkomst. De politie behandelt de zaak als een terreurdaad.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

The Mirror: "Lelijkheid besmet het nationale debat"

"Hij stierf terwijl hij het volk diende", kopt de Daily Mirror. De krant maakt de vergelijking met de moord op parlementslid Jo Cox in 2016. "In recente jaren heeft een lelijkheid het nationale debat besmet, met intolerantie en giftige taal die respect en begrip verdringen", schrijft de krant in zijn commentaar.

Daily Telegraph: "Zijn toewijding werd zijn kwetsbaarheid"

De Daily Telegraph plaats een foto van David Amess met zijn honden op de voorpagina. Michael Portillo, een voormalig Conservatief kopstuk, beschrijft zijn vriend als een zeer toegewijd parlementslid. Die toewijding zou zijn kwetsbaarheid worden, schrijft hij. "Sir David zou nooit zijn routine veranderen, ook al zou hij weten dat zijn veiligheid in het gedrang was."

The Times: "Persoonlijke gesprekken komen in gevaar"

Ook de Times zet Amess met zijn honden op de voorpagina. Amess was een groot dierenliefhebber. In zijn boek dat vorig jaar verscheen, schreef Amess dat hij het advies gekregen had om zijn kiezers niet meer op zijn eentje te ontvangen en dat hij zijn huis extra beveiligd had. Commentator Matthew Parris is van mening dat de moord de persoonlijke gesprekken die parlementsleden koesteren, in gevaar komen.

The Guardian: "Betekenisvol debat over empathie"

"Horror op klaarlichte dag", titelt de Guardian. "Deze tragedie zou een betekenisvol debat op gang moeten brengen over de empathie die liberale democratieën nodig hebben" schrijft de krant in zijn commentaar.

Daily Mail: "Nieuwe aanslag op de democratie"

De Daily Mail schetst een beeld van David Amess als een familieman, met een foto van hem op het huwelijk van een van zijn vier dochters. De moord is een nieuwe aanslag op de democratie, schrijft commentator Ian Birrell. "Onze politiek wordt steeds giftiger terwijl het debat steeds brutaler en scheller wordt. Opgehitst door de verdeeldheid over de brexit, de coronapandemie, en vooral, de bijtende aard van sociale media die gretig aandacht geven aan zij die het luidst roepen."

Daily Express: "Zacht en vriendelijk"

De Daily Express zet David Amess paginagroot op de voorpagina. De krant noemt Amess een "zachte en vriendelijke" politicus.

I: "Moord berooft ons van gevoel dat parlementsleden vrijuit met publiek kunnen omgaan"

"Gedood terwijl hij het volk diende", schijft I. De Britse politiek is in rouw, de gemeenschap is in shock. "De dood van Sir David berooft ons niet alleen van zijn warmte en talent, maar ook van het gevoel dat parlementsleden vrijuit met het publiek kunnen omgaan", schrijft commentator Paul Waugh.

The Sun: "Waterdichte veiligheidsmaatregelen"

Opnieuw een foto van David Amess en een van zijn honden op de voorpagina van The Sun. En ook hier de boodschap: "Spreekuren zijn een vitale connectie tussen parlementsleden en hun kiezers, maar het is pijnlijk duidelijk dat ze niet kunnen blijven doorgaan zonder waterdichte veiligheidsmaatregelen."

Daily Star: "Hoe kon dit opnieuw gebeuren?"

"Hoe kon dit opnieuw gebeuren", vraagt de Daily Star zich af. De krant verwijst net als andere media naar de moord op parlementslid Jo Cox in 2016.

Meest gelezen