Ja, in Nederland kan kroonprinses Amalia koningin worden als ze op vrouwen valt: hoe zit dat in België?

"Ja, het is mogelijk." Dat antwoordde de Nederlandse premier Mark Rutte op de vraag of kroonprinses Amalia met een vrouw mag trouwen. En dan stelt zich meteen de vraag: wat met onze prinses Elisabeth? 

Wat als Amalia op een vrouw zou vallen en met haar zou trouwen? 

"We gaan even uit van een hypothetische situatie, maar dat is mogelijk."

En kan ze dan haar functie behouden en koningin worden?

"Ja. Dat zou dan betekenen dat we twee koninginnen hebben."

Dixit de Nederlandse aftredende premier Mark Rutte in een interview met de openbare omroep NOS deze week, nadat er in een boek gesuggereerd was dat dat níet zou mogen. 

Bekijk hier het interview waarin Mark Rutte uitlegt dat prinses Amalia ook met een vrouw mag trouwen én koningin worden:

Videospeler inladen...

In Nederland kunnen er op een bepaald moment dus twee koninginnen zijn, maar hoe zit dat in België? Kan kroonprinses Elisabeth met een vrouw trouwen? "In het beginsel kan dat sowieso", vertelt Jogchum Vrielink, professor discriminatierecht aan de Université Saint-Louis, in "Nieuwe feiten" op Radio 1. 

Oorspronkelijk kon er zelfs niet één koningin zijn in ons land, want de grondwet zei dat vrouwen altijd uitgesloten waren van de troon (de zogenoemde Salische wet). "Maar sinds 1991 is de wet veranderd, worden vrouwen toegelaten op de troon en kunnen we officieel een koningin hebben." En zo zal Elisabeth normaal gezien de eerste Belgische koningin worden. 

Opmerkelijk: mocht de wet nooit bestaan hebben, dan zou de stamboom van ons koningshuis er helemaal anders uitgezien hebben, want dan zou een van de dochters van Leopold II koningin geworden zijn in plaats van Albert I. 

"Aangezien er niets wordt bepaald rond het geslacht van de huwelijkspartner, is het sinds de openstelling van het huwelijk mogelijk dat de kroonprins of -prinses met iemand van hetzelfde geslacht trouwt. Niets lijkt zich daartegen te verzetten."

Mag de Belgische kroonprinses Elisabeth trouwen met een vrouw? Jogchum Vrielink legt uit waarom hij geen enkel probleem ziet:

Dat betekent echter niet dat alles mag. Enter decreet 5. Een decreet dat dateert uit 1830  - het jaar dat ons land onafhankelijk werd. "Dat decreet zegt dat de leden van het huis van Oranje-Nassau voor altijd uitgesloten zijn van alle macht en gezag in België." 

Dat heeft uiteraard alles te maken met de spanningen die er toen waren tussen Nederland en het pas afgescheurde België. "Het gaat over een ruime uitsluiting, niet alleen van de troon, maar van elke machtspositie. Dus ook van de overheidssector, ook van de mogelijkheid om je verkiesbaar te stellen." Het is ook meteen een regel met grondwettelijke status. Als je die wil wijzigen, heb je twee keer een tweederdemeerderheid nodig. 

We hebben dus een probleem mochten Amalia en Elisabeth verliefd worden op elkaar

Jogchum Vrielink

"We hebben dus een probleem mochten Amalia en Elisabeth verliefd worden op elkaar", besluit Vrielink. 

In de Nederlandse pers gaat al een tijdje de ronde dat kroonprinses Amalia met prins Gabriël (broer van Elisabeth) aan het daten is. Van die geruchten is er niets officieel bevestigd, maar mochten ze waar zijn, zou dat dus een probleem kunnen zijn.

De Nederlandse kroonprinses Amalia
No usage in the Netherlands

En wat met de kinderen?

Hypothetisch: stel dat Elisabeth inderdaad trouwt met een vrouw, hoe zit het dan met de erfopvolging? "Het lastige is dat in de grondwet letterlijk staat dat het natuurlijke en wettige nakomelingen moeten zijn van de Saksen-Coburgs. Adoptie is in elk geval uitgesloten en eigenlijk is dat meteen een vorm van discriminatie." 

Meest gelezen