Federaal energieminister Van der Straeten: "Ga ervan uit dat Demir geen spelletje speelt met bevoorradingszekerheid" 

De bevoorradingszekerheid van elektriciteit in ons land is een "gedeelde verantwoordelijkheid van alle regeringen". Zo reageert federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) op de weigering van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om een vergunning af te leveren voor de bouw van een gascentrale in Tessenderlo.

Nieuwe gascentrales moeten het voor de federale regering mogelijk maken om tegen 2025 de kerncentrales in ons land te sluiten. Eerder gaf minister Demir ook al geen vergunning voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem, en nu kan er dus ook geen gascentrale gebouwd worden in Tessenderlo.

"Bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid van elektriciteit is de verantwoordelijkheid van alle regeringen in dit land", zegt Tinne Van der Straeten in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"In elk geval weten we dat er voldoende projecten op tafel liggen om de bevoorradingszekerheid na de kernuitstap te kunnen garanderen", reageert federaal minister Van der Straeten. "Uiteraard moeten die dan de kansen krijgen die ze verdienen."

Volgens Van der Straeten "staat of valt de bevoorradingszekerheid niet louter met gascentrales". De minister verwijst naar hernieuwbare energie. "We gaan onze wind op zee verdriedubbelen (sic). Maar in de tussentijd zullen we een tijdje een beperkt aantal gascentrales nodig hebben. De N-VA heeft trouwens in het parlement bevestigd dat er gascentrales nodig zijn."

"De bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van alle regeringen in dit land. Iedereen heeft daar een bevoegdheid en verantwoordelijkheid in. Ik ga ervan uit dat mevrouw Demir daar geen spelletjes mee speelt", aldus nog de federale minister van Energie in een reactie bij persagentschap Belga.

Meest gelezen