Tiental studenten bezet boom in bos aan Sterre in Gent waar UGent studentenhome wil bouwen, universiteit dient klacht in

Actievoerders hebben een boom in een bos aan de Sterre in Gent bezet. Het bos is van de Universiteit Gent en die wil het laten kappen om er studentenkamers te bouwen. Ze belooft dat voor elke gerooide boom ergens anders een nieuwe in de plaats komt, maar de actievoerders willen dat het bos gespaard blijft. De universiteit heeft intussen een klacht ingediend tegen de studenten.

Een tiental studenten heeft vanmorgen een boom in het bos aan de Sterre in Gent bezet als teken van protest tegen de plannen van de universiteit van Gent. De universiteit wil de vierduizend vierkante meter bos laten kappen om een nieuwe studentenhome te bouwen. 

BEKIJK - Deze korte clip toont je waar het bos in kwestie precies is gelegen:

Videospeler inladen...

 Het Agentschap Natuur en Bos had eerder een negatief advies gegeven voor de boskap, maar het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen ging wél akkoord, dus kan de boskap toch. De actievoerders betreuren die beslissing.

Volgens de studenten die het bos bezetten, is het bos te waardevol om te kappen en om de bomen op een andere plek te compenseren. "Naast het bos ligt namelijk ook een stuk grasland dat ecologisch zeer waardevol is", zegt Nicolaas, één van de actievoerders. "We vrezen dat dat ook vernield zal worden door de machines die zullen ingezet worden als het bos gekapt wordt." 

De actievoerders bouwden een zitplatform in de boom en hingen spandoeken op:

Videospeler inladen...

Volgens de universiteit van Gent zijn er te weinig studentenkamers in Gent waardoor de druk op de  woningmarkt te groot is. Er zouden zo'n 10.000 studentenkoten te weinig zijn. De universiteit wil daarom de gronden die ze heeft, gebruiken om dat probleem op te lossen. 

Gisteren protesteerde het Gentse Milieufront nog tegen de kap van een ander stuk bos op een site van de universiteit. Het Gentse Milieufront en buurtbewoners dienden bezwaarschriften in tegen de kap van het zogenoemde Heymansbos. Ook dat zou moeten wijken voor een studentenhome.

De universiteit heeft intussen een klacht ingediend tegen de studenten die de boom bezetten. Ze geeft aan dat ze niet aanvaardt dat gebouwen of terreinen het voorwerp zijn van een bezetting.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen